Ξεμένει από πετρέλαιο η Νορβηγία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεμένει από πετρέλαιο η Νορβηγία

Οι χαμηλές τιμές του αργού προκαλούν «πονοκέφαλο» στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται συνεχώς. Η Νορβηγία, η μεγαλύτερη παραγωγός της Ευρώπης, έχει ένα επιπλέον πρόβλημα να αντιμετωπίσει: Tην μεγαλύτερη «ξηρασία» πετρελαίου της τελευταίας δεκαετίας.

Οι εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες στη Νορβηγία βρήκαν λιγότερα από 5 εκατομμύρια βαρέλια, πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε κάθε «πηγάδι» που έσκαψαν τον προηγούμενο χρόνο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη παραγωγή από το 2006 σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg βάσει των στοιχείων της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πετρελαίου. Ο μέσος όρος των τελευταίων 25 ετών ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα φτωχά αποτελέσματα των ερευνών, που οφείλονται μέχρι κάποιο βαθμό στην εξάντληση των αποθεμάτων της Βόρειας Θάλασσας, αποτελεί σίγουρα κακό νέο για την χώρα, η παραγωγή της οποίας έχει πέσει στο μισό από αυτή του 2000. Η μείωση των τιμών έχει ήδη επηρεάσει τα έσοδα της χώρας από την εξόρυξη πετρελαίου, δραστηριότητα η οποία τροφοδοτεί το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο του κόσμου και καθιστά τους νορβηγούς στους πιο πλούσιους λαούς στον πλανήτη. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση της χώρας «τράβηξε» χρήματα από το κρατικό ταμείο για πρώτη φορά από την ίδρυση του το 1990.

Η συνεχώς μειούμενη επιτυχία των ερευνών για νέες πηγές έχει στρέψει τις κορυφαίες ερευνητικές εταιρείες της χώρας – Statoil ASA και Lundin Petroleum AB – σε νέες και «παρθένες» περιοχές του Αρκτικού Ωκεανού, στα σύνορα με τη Ρωσία. Η Νορβηγία σχεδιάζει να δώσει τους επόμενους άδειες για έρευνες σε μια περιοχή γνωστή ως Θάλασσα του Μπάρεντς με στόχο οι εξορύξεις να ξεκινήσουν εντός του 2017.

«Τα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι πιθανότατα τα καλύτερα που προσφέρει η Νορβηγία από τη δεκαετία του 90», δήλωσε σε συνέντευξη του ο διευθύνων σύμβουλος της Lundin, Alex Schneiter. Ο δρόμος για να αυξηθούν τα αποθέματα οδηγεί βόρια, πρόσθεσε.

Με το αργό να πωλείται στα 40 δολάρια το βαρέλι, μετά από την μεγαλύτερη πτώση τιμών αυτής της γενιάς, αυτή η συμβουλή φαίνεται ανορθόδοξη. Εταιρείες, όπως η Statoil και η Royal Dutch Shell, έχουν σταματήσει τις δραστηριότητες τους σε άλλες περιοχές του Αρκτικού, όπως η Αλάσκα και η Γροιλανδία, όπου οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι καθιστούν την εξόρυξη πετρελαίου πολύ ακριβή.

Ωστόσο οι εταιρείες πετρελαίου ενδιαφέρονται στη Θάλασσα του Μπάρεντς για δύο λόγους. Η περιοχή, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Νορβηγίας και αποτελεί το βασικό σημείο προσοχής του 23ου γύρου αδειοδοτήσεων της χώρας, έχει πιο ρηχά νερά και το σχετικά θερμό Βορειοατλαντικό θαλάσσιο ρεύμα που αποτελεί συνέχεια του ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού (Golf Stream), συντελεί στο να μην παγώνει το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας αυτής. Επιπλέον το νοτιοδυτικό κομμάτι της Θάλασσας του Μπαρεντς, η πρώτη περιοχή της Νορβηγίας που ανοίγει για έρευνες πετρελαίου από το 1994, μπορεί να κρύβει «γιγαντιαία αποθέματα», σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Rystad Energy AS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider