«Κυνήγι» 1,5 εκατ. μικροοφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κυνήγι» 1,5 εκατ. μικροοφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία

Εντολή για την αποστολή 6.000 ηλεκτρονικών κατασχετηρίων την ημέρα έχει λάβει από την διοίκηση του ΕΦΚΑ το Κέντρο Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών (ΚΕΑΟ), προκειμένου να πιεστούν οι οφειλέτες σε κάποια ρύθμιση και έτσι να τονωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ που «παραπαίουν».

Ορατός είναι ο κίνδυνος κατασχέσεων ακόμη και για μικροποσά, μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να διαβιβάσει στο Κέντρο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανεξαρτήτως ύψους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 1.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια την ημέρα θα στέλνει καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε περισσότερους από 1.500.000 οφειλέτες, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα χρέη προς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία.

Δεδομένου ότι από 1/1/2017 στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης, αντιλαμβάνεται κανείς πως το Κέντρο πρόκειται να διεκδικήσει και οφειλές που φτάνουν μέχρι τα 5.000 ευρώ.

Παρότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος απέκλειε το ενδεχόμενο να γίνει κατάσχεση περιουσίας στους μικροοφειλέτες, ωστόσο στο έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν προβλέπεται κάποια εξαίρεση αλλά αντίθετα επισημαίνεται πως «ο αριθμός των οφειλετών που καλείται να διαχειριστεί το ΚΕΑΟ, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 1.500.000».

Όλοι οι μικροοφειλέτες των πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα νιώσουν σύντομα την πίεση του ΚΕΑΟ, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό την απειλή των ηλεκτρονικών κατασχετήριων. Για παράδειγμα με τις νέες συστάσεις του ΕΦΚΑ θα στέλνονται 30.000 κατασχετήρια την εβδομάδα, όταν για όλο το 2016 το Κέντρο απέστειλε συνολικά 40.000 κατασχετήρια μέσω τραπεζών σε οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας.

Παράλληλα χιλιάδες e-mails αποστέλλονταν κάθε μήνα από τις κεντρικές υπηρεσίες του σε οφειλέτες, για να τους ενημερώσουν για το ύψος του χρέους και να τους υπενθυμίσουν τους τρόπους αποπληρωμής.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία ανέρχονται σήμερα σε 31 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 δις. ευρώ αφορούν χρέη πάνω από 5.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 13,5 δις. ευρώ αφορούν χρέη έως 5.000 ευρώ. Μάλιστα μόλις 1.160 οφειλέτες έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία άνω του 1.000.000 ευρώ ο καθένας, συγκεντρώνοντας συνολικά το τεράστιο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ από μη καταβολή εισφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider