ΕΕ: Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ
Σήμερα που εορτάζεται η Ημέρα της Γης, η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) δημοσίευσαν την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη.

Σήμερα που εορτάζεται η Ημέρα της Γης, η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus της ΕΕ και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (WMO) δημοσίευσαν την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και αναλύσεις, επισημαίνει ότι συνεχίζεται η ανησυχητική τάση της αύξησης των θερμοκρασιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη.

Το 2023 στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με επιπτώσεις για τους πολίτες λόγω της μεγάλης αύξησης των ημερών ακραίας θερμικής καταπόνησης και καύσωνα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ενίσχυσαν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ξηρασιών, πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών.

Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων ήταν κατά 7% υψηλότερα από τον μέσο όρο το 2023, θέτοντας πολλές περιοχές της Ευρώπης σε αυξημένο κίνδυνο πλημμύρας. Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας σε όλη την Ευρώπη ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλη την Ευρώπη και στις κοινωνίες μας το 2023, ιδίως τις οικονομικές ζημίες λόγω πλημμυρών και τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στην υγεία.

Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται με ρυθμό περίπου διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, όπως υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή εκτίμηση κλιματικών κινδύνων. Η φετινή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη τονίζει για άλλη μία φορά την ανάγκη να καταστεί η ήπειρός μας κλιματικά ουδέτερη και κλιματικά ανθεκτική και να επιταχύνει τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια και την διάδοση των ΑΠΕ και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και έχει συμφωνήσει στόχους και νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Το Απρίλιο του 2024, η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση για τον τρόπο αποτελεσματικής προετοιμασίας της ΕΕ απέναντι τους κλιματικούς κινδύνους και την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας.

Το Copernicus, τα μάτια της Ευρώπης στη Γη, είναι η συνιστώσα γεωσκόπησης του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Copernicus, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι ένα μοναδικό μέσο που παρακολουθεί τον πλανήτη μας και το περιβάλλον του προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρονικά απόβλητα: Ποιες χώρες εφαρμόζουν τις πιο καινοτόμες πρακτικές

Philip Morris International: Η Ελλάδα αποτελεί χώρα πρότυπο στο ESG για την PMI

ΗΡΩΝ και WE4ALL γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με δενδροφύτευση στις Αχαρνές

gazzetta
gazzetta reader insider insider