Βρετανία: Ανυποχώρητος στην απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα ο Ρίσι Σούνακ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ανυποχώρητος στην απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα ο Ρίσι Σούνακ
Αυτές οι πτήσεις θα φύγουν ό,τι και να γίνει, διατράνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δηλώνει «έτοιμος» για την απέλαση αιτούντων άσυλο προς την Ρουάντα «ό,τι και αν συμβεί», αφού το επίμαχο νομοσχέδιο εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Οι πτήσεις αυτές θα απογειωθούν ό,τι και αν συμβεί», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Ο Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε ότι η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα θα αναχωρήσει σε 10 έως 12 εβδομάδες. Λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να δώσει πληροφορίες για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, έδωσε την διαβεβαίωση ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει λεπτομερείς προετοιμασίες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε θέσει σε ετοιμότητα ένα αεροδρόμιο, έχουμε κλείσει πτήσεις τσάρτερ και διαθέτουμε 500 υψηλής εκπαίδευσης άτομα για να συνοδεύσουν τους παράνομους μετανάστες στην Ρουάντα και θα ακολουθήσουν και άλλοι 300 τις επόμενες εβδομάδες», είπε.

«Είμαστε έτοιμοι. Τα σχέδια είναι έτοιμα. Και αυτές οι πτήσεις θα φύγουν ό,τι και να γίνει», πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός επέκρινε την Βουλή των Λόρδων , όπου οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν πλειοψηφία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να αμβλύνει το κείμενο του νομοσχεδίου.

Το σχέδιο απέλασης των μεταναστών εκπονήθηκε πριν από δύο χρόνια από την κυβέρνηση των Τόρις και παρουσιάζεται ως κομβικό σημείο της πολιτικής της για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Προβλέπει την μεταφορά στην Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που έχουν εισέλθει παρανόμως στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το διακύβευμα έχει και εκλογικό χαρακτήρα για το Συντηρητικό Κόμμα του Ρίσι Σούνακ, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες όλες οι προβλέψεις δίνουν άνετο προβάδισμα στο Εργατικό Κόμμα.

Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από μία νέα συνθήκη ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκάλι και επιδιώκει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε κρίνει παράνομο το αρχικό κείμενο τον περασμένο Νοέμβριο. Στο νέο κείμενο η Ρουάντα ορίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα.

«Μόλις ψηφισθεί το νομοσχέδιο, θα αρχίσουμε την διαδικασία απέλασης των μεταναστών που έχουν ορισθεί για την πρώτη πτήση», επέμεινε ο Ρίσι Σούνακ.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως δικαστές, για την ταχεία εξέταση τυχόν προσφυγών των μεταναστών και έχει ελευθερώσει 2.200 θέσεις κράτησης για όσους θα περιμένουν την εξέταση της υπόθεσής τους, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ.

Το βρετανικό νομοσχέδιο επικρίνεται σφοδρά και από τον ΟΗΕ. Ο Υπατος Αρμοστής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ έχει δηλώσει ότι «έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βέλγιο: Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ιράν πρέπει να περιλαμβάνουν και τους Φρουρούς της Επανάστασης

Σουηδία: Οι επόμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να έχουν στόχο τον σκιώδη στόλο δεξαμενοπλοίων

Ισραήλ: Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στην Ιερουσαλήμ - Δύο τραυματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider