Η Ρωσία κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες στη Μέση Ανατολή να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποτρέψουν τη βύθιση της περιοχής σε πλήρες χάος μετά την αύξηση των εντάσεων με το φερόμενο ως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι επίκεινται μεγάλα πλήγματα με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από το Ιράν ή πληρεξουσίους του εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ, ανέφερε χθες, Τετάρτη, το Bloomberg, επικαλούμενο αμερικανικές και ισραηλινές πηγές ασφαλείας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν έχουν διατυπωθεί αιτήματα προς τη Ρωσία να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν.
«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό για όλους να διατηρήσουν την αυτοσυγκράτηση ώστε να μην υπάρξει πλήρης αποσταθεροποίηση στην περιοχή, η οποία δεν συνδυάζεται με τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα», είπε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου.
«Καλούμε όλες τις χώρες στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».
Ο Πεσκόφ είπε πως η φερόμενη ως ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς τη Ρωσία δεν έχουν νόημα.
«Έχουμε πει κατ' επανάληψη πως διαπραγματεύσεις χωρίς τη Ρωσία δεν θα είχαν νόημα... Ο πρόεδρος Πούτιν έχει τονίσει κατ' επανάληψη πως παραμένουμε ανοικτοί στη διαπραγματευτική διαδικασία», είπε ο Πεσκόφ.
Η ελβετική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει μια διήμερη υψηλού επιπέδου διάσκεψη τον Ιούνιο με σκοπό την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, όπως ανέφερε χθες, αν και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην πρωτοβουλία.
Η Ρωσία μπορεί να σπάσει το μορατόριουμ που αφορά την πρώην συνθήκη INF για τους πυραύλους
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν μέσου βεληνεκούς πυραύλους στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, τότε η Μόσχα θα σπάσει το μορατόριουμ που αφορά την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσημα αποσύρθηκαν το 2019 από την ιστορική Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) που είχε υπογράψει με την Ρωσία το 1987, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα την παραβίασε, ισχυρισμό που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εν συνεχεία είχε προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές χώρες δυτικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να υπάρξει ένα μορατόριουμ σχετικό με την ανάπτυξη πυραύλων τους οποίους προηγουμένως απαγόρευε η συνθήκη INF.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ