Κροατία: Οι γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στην έκτρωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κροατία: Οι γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στην έκτρωση
Την ώρα που στη Γαλλία έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά το δικαίωμα στην έκτρωση, η κατάσταση στην -Καθολική- Κροατία είναι κάπως διαφορετική.

Την ώρα που στη Γαλλία έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά το δικαίωμα στην έκτρωση, η κατάσταση στην -Καθολική- Κροατία είναι κάπως διαφορετική. Διαδηλώσεις, πλήθος αντρών να γονατίζει για προσευχή σε δημόσιες πλατείες και συντηρητικές καμπάνιες, θρησκευτικές και μη, να πιέζουν για απαγόρευση των αμβλώσεων. Πίσω από τις προσευχές, βρίσκεται η ανδρική οργάνωση Muzevni Budite που μεταφράζεται «Να Είσαι Αρσενικό». Η οργάνωση κηρύσσει την αναγέννηση της ανδρικής κυριαρχίας, την επαναφορά των παραδοσιακών έμφυλων ρόλων και διαδηλώνει κατά των εκτρώσεων.

Στην Κροατία το δικαίωμα στην έκτρωση έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εδώ και 50 χρόνια, από την εποχή που η χώρα ανήκε ακόμη στη Γιουγκοσλαβία επισφραγίζοντας ότι «είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα για τη γέννηση των παιδιών». Η πρόσβαση στη διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς πολλοί γιατροί αρνούνται να την πραγματοποιήσουν και οι γυναίκες αναγκάζονται να πηγαίνουν στη γειτονική Σλοβενία, για να δώσουν τέλος σε μία ανεπιθύμητη κύηση.

Σε κάποια κροατικά νοσοκομεία, το ποσοστό των γιατρών που αρνούνται να τερματίσουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αγγίζει το 100% -σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο γυναικολόγοι αλλά και αναισθησιολόγοι ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να συμμετάσχει στο χειρουργείο.

H Κροάτισσα γυναικολόγος Jasenka Grujić μίλησε στον Associated Press και εξήγησε ότι η ιατρική κοινότητα της χώρας, είναι διχασμένη. «Ελπίζω πως αυτή η τάση της μη-διαθεσιμότητας της έκτρωσης, θα ανατραπεί. Είναι τόσο επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία των γυναικών».

Φωτογραφία: Getty Images

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider