Ερυθρά Θάλασσα: Στήριξη Ολλανδίας και Γερμανίας στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στους Χούθι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερυθρά Θάλασσα: Στήριξη Ολλανδίας και Γερμανίας στα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στους Χούθι
Η Ολλανδία επίσης υποστηρίζει την επιχείρηση πολιτικά, εξήγησε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην πλατφόρμα Χ.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας αξιωματούχος του ολλανδικού στρατού συμμετείχε στην αμερικανοβρετανική στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη στη διάρκεια της νύχτας.

Ο αξιωματικός αυτός συμμετείχε έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη Χάγη.

Στόχος ήταν η αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με επιστολή της κυβέρνησης, οι στρατιωτικές ικανότητες των Χούθι έχουν αποδυναμωθεί.

Η Ολλανδία επίσης υποστηρίζει την επιχείρηση πολιτικά, εξήγησε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στην πλατφόρμα Χ.

«Οι επιθέσεις των Χούθι είναι μια σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνιστούν απειλή για το ναυτικό προσωπικό και για τη ροή του εμπορίου. Οι αμερικανοβρετανικές ενέργειες βασίζονται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας και έχουν στόχο να προστατεύσουν την ελεύθερη διέλευση, ενώ είναι επικεντρωμένες στην αποκλιμάκωση. Η Ολλανδία, με την μακροχρόνια ιστορία της ως ναυτική χώρα, δίνει μεγάλη σημασία στο δικαίωμα της ελεύθερης διέλευσης και υποστηρίζει αυτή τη στοχευμένη επιχείρηση», έγραψε ο Ρούτε.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα «συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συνιστούν απειλή για το ναυτικό προσωπικό και για τις εμπορικές ροές», συμπλήρωσε.

ΗΠΑ και Βρετανία, με την υποστήριξη συμμάχων, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε θέσεις των Χούθι στη διάρκεια της νύχτας για τις «παράνομες», όπως τις χαρακτήρισαν, «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» επιθέσεις του κινήματος σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Βερολίνο: Να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις των Χούθι θέλαν οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί

Οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του κινήματος, εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις του κινήματος σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια δραματική περιφερειακή εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεραπετρίτης: Να επιταχυνθεί η συζήτηση για τη διακυβέρνηση στη Γάζα μετά τον πόλεμο

Γερμανία: Τερματίζονται οι κινητοποιήσεις των μηχανοδηγών - Νέες διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες

Κίνα: Πρώτη ετήσια πτώση των εξαγωγών σε επτά χρόνια για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider