ΗΠΑ: Η Γερουσία θέλει να ανοίξει ο «φάκελος UFO»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Γερουσία θέλει να ανοίξει ο «φάκελος UFO»
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να αναγκάσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δημοσιοποιήσει αρχεία σχετικά με πιθανές εμφανίσεις.

Η Γερουσία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξετάσει ένα δικομματικό μέτρο, που θα αναγκάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δημοσιοποιήσει αρχεία σχετικά με πιθανές εμφανίσεις UFO μετά από δεκαετίες έντονου debate για το αμφιλεγόμενο θέμα.

Σύμφωνα με το Reuters ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, συνεργάστηκε με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μάικ Ράουντς, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί επίσημα "μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα" ή UAP. Η πρότασή τους 64 σελίδων διαμορφώνεται σύμφωνα με έναν νόμο των ΗΠΑ του 1992, που ορίζει τον χειρισμό των αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι το 1963.

Οι Γερουσιαστές σκοπεύουν να φέρουν το μέτρο ως τροποποίηση της νομοθεσίας που αναμένεται να ψηφιστεί στο Κογκρέσο και θα εξουσιοδοτεί την αμυντική χρηματοδότηση των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

Η υποστήριξη του Σούμερ πιθανότατα θα επηρεάσει πολλούς από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς. Ο Ράουντς από την πλευρά του είναι μέλος των επιτροπών Πληροφοριών και Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

«Για δεκαετίες, πολλοί Αμερικανοί γοητεύονται από αντικείμενα μυστηριώδη και ανεξήγητα, και έχει περάσει καιρός ώστε να λάβουν κάποιες απαντήσεις», είπε ο Σούμερ σε δήλωση του, προσθέτοντας ότι το κοινό «έχει το δικαίωμα να μάθει για τεχνολογίες άγνωστης προέλευσης, μη ανθρώπινη νοημοσύνη και ανεξήγητα φαινόμενα».

Η τροποποίηση θα απαιτούσε από την Εθνική Υπηρεσία Αρχείων των ΗΠΑ, να συλλέγει αρχεία UAP από όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες υπό το «τεκμήριο άμεσης αποκάλυψης» και μια επιτροπή θα πρέπει να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη διατήρηση κάποιων εγγράφων ως διαβαθμισμένα.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία σε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα ή τήρηση αρχείων υλικού» που σχετίζεται με UAP, ανέφερε ο Ράουντς.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο μέτρο, τα αρχεία πρέπει να δημοσιοποιούνται πλήρως το αργότερο 25 χρόνια μετά τη δημιουργία τους, εκτός εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη αναβολή είναι απαραίτητη λόγω άμεσης βλάβης για την εθνική ασφάλεια.

Καθορίζει επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει «εξέχοντα ρόλο» σε οποιεσδήποτε ανακτημένες τεχνολογίες άγνωστης προέλευσης και οποιαδήποτε βιολογική απόδειξη «μη ανθρώπινης νοημοσύνης», που μπορεί να ελέγχεται από ιδιώτες ή άλλες οντότητες.

Ο Σούμερ συνεχίζει σε μια κατεύθυνση που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον εκλιπόντα Δημοκρατικό γερουσιαστή Χάρι Ριντ, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας από το 2007 έως το 2015.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο παρελθόν απέρριψε ανοιχτά τις θεάσεις UFO που για δεκαετίες εξάπτουν τη λαϊκή φαντασία, αλλά τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ πιο ανοιχτή σχετικά με το θέμα. Το 2021 εξέδωσε μια μη ταξινομημένη έκθεση θεάσεων αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων - κυρίως από μαρτυρίες του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ - που χρονολογούνται από το 2004.

Το Πεντάγωνο έχει ερευνήσει πολλές ανεξήγητες θεάσεις που αναφέρθηκαν από την πολεμική αεροπορία και η NASA σχημάτισε μια ειδική ομάδα για να εξετάσει τα UAP. Το πάνελ της NASA τον Μάιο είπε ότι η μελέτη της παρεμποδίζεται από την έλλειψη δεδομένων υψηλής ποιότητας, ενώ πρόσθεσε ότι συχνά το όλο θέμα των αγνώστων αντικειμένων στον ουρανό, συχνά καταλήγει να είναι μπαλόνια και συντρίμμια ή να σχετίζονται με ατμοσφαιρικά αίτια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider