Ειδήσεις

Η νέα αριθμητική στη Βουλή για το 2019

Γιώργος Ευγενίδης

Η χθεσινή ήταν μέρα αριθμών στη Βουλή. Για παράδειγμα, η είδηση της μετακίνησης του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ όχι απλά αύξησε τον αριθμό των βουλευτών του κόμματος στους 78, αλλά αφαίρεσε έναν βουλευτή από το target group των δυνητικών υποστηρικτών της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη, η βραδινή υπερψήφιση του προϋπολογισμού-άρα de facto ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση-από τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη ανεβάζει δυνητικά την κυβερνητική πλειοψηφία, αν και ο κ. Σαρίδης παραμένει τυπικά βουλευτής του κόμματος Λεβέντη, διαμηνύει ότι δεν πηγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει ότι δεν ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά σύνθετο, ενώ τα κομπιουτεράκια έχουν ήδη βγει. Το αν ο κ. Σαρίδης θα συνεχίζει να συμπορεύεται σε κρίσιμα νομοσχέδια με την κυβέρνηση θα εξαρτηθεί, κατά βάση, από το πώς θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση σε μια νομοθετική του πρωτοβουλία για υπερχρεωμένους δανειολήπτες, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου χθες να «κλείνει το μάτι» στον βουλευτή. Το παράδοξο, δε, είναι ότι ο κ. Σαρίδης παραμένει τύποις στην Κ.Ο. του κ. Λεβέντη, όσο δεν παραιτείται, μιας και το κόμμα…δεν τον διαγράφει. Άλλωστε, αν το κάνει, θα χάσει την υπόσταση της Κ.Ο., μιας και θα απομείνουν μόνο τέσσερις βουλευτές. Την ίδια ώρα, ο κ. Λεβέντης συνομιλεί στο παρασκήνιο με ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Στάθης Παναγούλης και ο Νίκος Νικολόπουλος και εξαρτά τις τελικές αποφάσεις του από το αν θα υπάρξει κάποια προσχώρηση στο κόμμα του τις επόμενες εβδομάδες. 

Η αριθμητική των Πρεσπών

Βεβαίως, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Σαρίδης μπορεί να στήριξε τον Προϋπολογισμό, όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει την αρνητική του στάση για το Σκοπιανό. Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, δε, μοιάζουν να τον υπολογίζουν στη σχετική πλειοψηφία. Όμως, η προσχώρηση Θεοχάρη στη ΝΔ ήταν πλήγμα για τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, καθώς ο ίδιος, μέχρι προ δύο εβδομάδων, εμφανιζόταν θετικός. 

Κλειδωμένοι για την κυβέρνηση εμφανίζονται οι εξής: Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης και μάλλον και η Έλενα Κουντουρά. Από εκεί και πέρα όλα παίζονται και είναι δεδομένο ότι ρυθμιστής θα είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος εμφανίζεται θετικός, αλλά ακόμα δεν κάνει το οριστικό βήμα. Αυτό δίνει τροφή στα σενάρια, με τον ίδιο να θέτει το ρητορικό (ακόμα) ερώτημα, κατά πόσο η χώρα χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες τον Φεβρουάριο. 

Χριστουγεννιάτικες προσλήψεις

Και, μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι, παρά τις γιορτές, δεν ρίχνει τους ρυθμούς και συνεχίζει τη δουλειά της. Έτσι, σήμερα το πρωί συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο τον πρωθυπουργό με αντικείμενο την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών την τριετία 2019-2021. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, αναφέρθηκε στο ζήτημα και στη χθεσινή του ομιλία για τον Προϋπολογισμό, λέγοντας ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα καθορίσει τους όρους και τις διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, για τις εν λόγω προβλέψεις. Είναι σαφές πως το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι…έρχονται καλύτερες μέρες την επόμενη τριετία, εφόσον συνεχιστούν οι προσλήψεις, με βάση τον κανόνα «1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση». Διότι, αν το διαβάσει κανείς αντίστροφα, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πως, αν έρθει η ΝΔ στην εξουσία, τότε μπορεί να ακυρώσει αυτές τις προσλήψεις, με γνώμονα τον κανόνα «1 προς 5» που προκρίνει. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.