Το μεγάλο αγκάθι της γήρανσης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Οι πολεμικές συρράξεις στη «γειτονιά» μας και οι άλλες γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και η κλιματική κρίση είναι στο επίκεντρο όταν μιλάμε για κινδύνους. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο αγκάθι, η γήρανση του πληθυσμού. Το θέμα συνιστά μεγάλη πρόκληση, η «κουβέντα» έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά και αφορά άμεσα στην Ελλάδα αφού – όπως όλα τα κράτη του «Νότου» - έχει ήδη αρχίσει να πλήττεται (σε όρους γήρανσης του πληθυσμού) και διαθέτει περιορισμένα δημοσιονομικά «όπλα» για να το αντιμετωπίσει.

Το άμεσο πλήγμα δεν έχει να κάνει μόνο με την αγορά εργασίας, αλλά και με το βάρος που θα επωμισθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα και η υγειονομική περίθαλψη. Η πίεση όμως που προκαλείται είναι ευρύτερη: η γήρανση είναι εδώ και χρόνια μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες οι εκθέσεις των «θεσμών» καταγράφουν στην Ελλάδα μακροχρόνια χαμηλό ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ, δηλαδή καταγράφουν μεγάλη απώλεια αναπτυξιακής δυναμικής. Η εν λόγω χαμηλή προβολή του ΑΕΠ επηρεάζει (αφού είναι παρονομαστής στον σχετικό δείκτη) και την εκτίμηση για την πορεία μείωσης του χρέους. Άρα έχει άμεση σχέση με την απαίτηση για υψηλά πλεονάσματα και για (στενά) όρια στη δυνατότητα για αύξηση δαπανών ή για μείωση φόρων.

Όσο για την ελληνική αγορά εργασίας, βασικός στόχος προς το παρόν είναι να «κλειδώσει» το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας (στο οποίο ευτυχώς επιστρέψαμε). Θα μπορούσε  δηλαδή κανείς να πει ότι δεν υπάρχει ανάλογη πίεση με αυτή που αντιμετωπίζουν άλλα κράτη (πχ η Γερμανία) στην έλλειψη «χεριών». Τούτο όμως  είναι μόνο εν μέρει αλήθεια γιατί  υπάρχει διαρθρωτικό θέμα έλλειψης στην προσφορά εργασίας (το βλέπουμε στα χωράφια, αλλά και στον τουρισμό όπου ήδη η έλλειψη χεριών χτυπάει κόκκινο). Επιπλέον, σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ο εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει την μετακίνηση σε ένα κράτος που θα αμειφθεί πολύ καλύτερα και έτσι δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μία νέα γενιά - άλλου είδους - brain drain. Αν πάλι υπάρξουν μεγάλες πιέσεις για αύξηση των αμοιβών μερίδα των οικονομολόγων μιλά για νέο κύμμα πληθωριστικών πιέσεων ή  για άλλες παρενέργειες όπως η αύξηση της μαύρης οικονομίας με «γκρίζες» αμοιβές σε πολλά (εποχικά κυρίως) επαγγέλματα που ήδη ακούγεται πως δίνουν επιπλέον χρήματα «κάτω από το τραπέζι» ως κίνητρο απασχόλησης.

Ας πάμε στο τι πρέπει να γίνει και γιατί μιλάμε από τώρα για το 2060. Μια πολιτική ανάσχεσης της γήρανσης και των επιπτώσεών της απαιτεί πολλά χρόνια και σύνθετες παρεμβάσεις διαρκείας σε διάφορους τομείς. Απαιτεί και πολύ χρήμα για τη στήριξη της οικογένειας, του συστήματος υγείας, περίθαλψης, αλλά και της αγοράς εργασίας. Το καλό είναι πως το ελληνικό σχέδιο έχει αρχίσει να υλοποιείται. Αλλά, η πρόκληση είναι μεγάλη και σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών είναι δύσκολο να γίνουν όλα όσα πρέπει.

Η απάντηση και σε αυτό το θέμα (όπως και στην κλιματική κρίση και σε άλλες πληγές) πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή. Προς το παρόν γίνεται μόνο η αποτίμηση της κατάστασης και οι «συμβουλές» προς τα κράτη.

Η Κομισιόν εκτιμά πως o πληθυσμός στην Ελλάδα, από 10,438 εκατομμύρια το 2022 μειώνεται σε 7,777 εκατομμύρια το 2070, οδηγώντας σε άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης αλλά και σε σημαντική υποχώρηση των ποσοστών αναπλήρωσης μισθού/σύνταξης από το 76% του εισοδήματος, στο 65% το 2040 για να φθάσει στο 53% το 2070.

Το Bruegel σε μελέτη του επισημαίνει επίσης πως η γήρανση του πληθυσμού θα έχει σημαντικές διαρθρωτικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Η σταδιακή αποχώρηση της μεγάλης γενιάς των baby boomer –των γεννημένων μεταξύ 1946 και 1964– θα επηρεάσει ευρέως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξηγεί πως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση δεν θα πετύχει χωρίς να ληφθεί υπόψη το γηράσκον και μεταβαλλόμενο εργατικό δυναμικό, ενώ η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ναι μεν είναι ευπρόσδεκτη αλλά  σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις.

Τοποθετεί την Ελλάδα ανάμεσα στα 4 κράτη με το πιο έντονο πρόβλημα αναλογίας ατόμων 65 και άνω. Και εκτιμά πως η επιδείνωση θα είναι συνεχής και μεγάλη έως το 2100.

Το Bruegel εξηγεί πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής (στα κράτη) πρέπει να στοχεύουν σε καλύτερη υγεία στην τρίτη ηλικία, προωθώντας την υγιή γήρανση. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να υποστηρίξουν την έρευνα για τη θεραπεία γνωστικών ασθενειών που προκαλούν άνοια,  και τα κράτη θα πρέπει να προετοιμασθούν για σημαντική αύξηση της ζήτησης μακροχρόνιας φροντίδας. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό περίθαλψης και «λήψη μέτρων για την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας, για παράδειγμα με την αύξηση των μισθών ή τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας». Οι κυβερνήσεις, προτείνει, θα πρέπει επίσης να διευκολύνουν την κατάρτιση σε επαγγέλματα φροντίδας, για παράδειγμα επιδοτώντας την εκπαίδευση και καταβάλλοντας επιδόματα. Ειδική μέριμνα αναφέρουν πρέπει να υπάρξει για τις γυναίκες  από τις οποίες παρέχεται κυρίως η φροντίδα και  έτσι είναι πιο πιθανό να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους και άρα να έχουν χαμηλότερο εισόδημα, εισφορές και συντάξεις κάτι που θα πρέπει να αντισταθμισθεί.

Αυτές  είναι κάποιες από τις συστάσεις. Αλλά πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης, ειδικά για τον υπερχρεωμένο και εκτεθειμένο και σε αυτήν την πρόκληση «Νότο»…

Όλες οι ειδήσεις

22:28

Το πρόγραμμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Δευτέρα

22:00

Μ. Βορίδης: Ιερό χρέος, η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

21:36

ΠΑΣΟΚ: Νέα σοβαρή πρόκληση από Τουρκία - Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

21:18

Σύγκρουση σκάφους με κρουαζιερόπλοιο στον Δούναβη: 2 νεκροί - 5 αγνοούμενοι

21:00

Barclays: Δύσκολοι συμβιβασμοί στην Ευρώπη μετά τις κάλπες - Ποιοι θα έχουν ρόλο ρυθμιστή

20:41

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν - Ο... σκληροπυρηνικός «χασάπης της Τεχεράνης»

20:23

Κασσελάκης: Στις ευρωεκλογές θα δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής

20:05

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα - Η ατζέντα

19:47

Ξεπέρασε τους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κρήτη

19:30

Συλλήψεις και προσαγωγές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη πριν από τα ντέρμπι

19:13

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για Ραΐσι - Το μήνυμα Χαμενεΐ

18:55

Αυγενάκης: Θα ελεγχθούν και οι 1.000 περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων

18:38

Στη Δυτική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:21

Ιράν: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραΐσι - Άγνωστη η τύχη των επιβατών

18:05

Μία βραδυφλεγής βόμβα 34,5 τρισ. δολαρίων

17:47

Κασσελάκης: Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου

17:30

ΣΥΡΙΖΑ για πρόκληση Ερντογάν: Ο κ. Μητσοτάκης θα σιωπήσει;

17:15

JOBmatch: Πάνω από 3.000 «ματσαρίσματα» στην πλατφόρμα προσλήψεων ανέργων σε εστίαση και τουρισμό

17:00

Τουρισμός: Κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν η Ελλάδα

16:45

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης

16:30

Αναγκαστική προσγείωση για ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν

16:15

«Αξιοποίησε την ψήφο σου» - Σποτ του Ευρωκοινοβουλίου για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου

16:00

Μητσοτάκης: Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει μία ισχυρή ΝΔ

15:45

Κορκίδης: Οι πρακτικές «shrinkflation» και «arbitrage» των πολυεθνικών

15:30

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι - Οι ημερομηνίες πληρωμής

15:15

Σλοβακία: Δεν υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του Ρόμπερτ Φίτσο

15:00

Σκέρτσος: Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

14:45

Διαδικτυακά παίγνια (remote gambling): Ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια – Το προφίλ της αγοράς 

14:30

Γεραπετρίτης: Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό - Βήμα βήμα ο ελληνοτουρκικός διάλογος

14:15

ΕΕΕΠ: Εκτοξεύθηκε το 2023 ο αριθμός των παράνομων παρόχων τυχερών παιγνίων -  6.932 ιστότοποι στην Blacklist

gazzetta
gazzetta reader insider insider