Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης για την Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης για την Ευρώπη

Μια έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα (https://europeanclimate.org) καταδεικνύει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να βελτιώσει το καθαρό της ΑΕΠ και να δημιουργήσει 206.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας το 2030 μέσω της μετάβασης από ένα σύστημα μετακινήσεων που τροφοδοτείται με εισαγόμενο πετρέλαιο, σε ένα σύστημα που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιο απλά, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να μειώσει τις δαπάνες για τις εισαγωγές πετρελαίου κατά 49 δισ. ευρώ το 2030. Θα συμβάλει επίσης στη μείωση των εκπομπών CO2 από τα αυτοκίνητα κατά 88% μέχρι το 2050 και παράλληλα στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την πρόκληση 467.000 πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Αυτή η αλλαγή θα επιτύχει το διπλό στόχο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ θα δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό πόλο ανάπτυξης.

Αυτά είναι τα κυριότερα συμπεράσματα της νέας έκθεσης «Τροφοδοτώντας το μέλλον της Ευρώπης: Πώς η μετάβαση από το πετρέλαιο ενισχύει την οικονομία» που πραγματοποιήθηκε από μια κοινοπραξία ενδιαφερόμενων φορέων στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων όπως το BMW group και η συμμαχία των Renault-Nissan. Η τεχνική ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τo Cambridge Econometrics, ως αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής και διαφανούς ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τα τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα αυτοκίνητα και τη μετάβαση από το εισαγόμενο πετρέλαιο στην ηλεκτρική ενέργεια και το υδρογόνο.

Με θετικές επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία, η μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στους ηλεκτρικούς για τα αυτοκίνητα, μπορεί να έχει και σημαντικό άμεσο όφελος για τους καταναλωτές. Σύμφωνα με την έκθεση, τα «έξυπνα» συστήματα φόρτισης που επιτρέπουν την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ του δικτύου και των αυτοκινήτων, θα μπορούν να αποδίδουν όφελος τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων έως και 100 ευρώ κατά έτος.

Ταυτόχρονα, η ίδια έκθεση εκτιμά ότι το υψηλό σήμερα κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα εξισωθεί με αυτό των συμβατικών πριν το 2030, ενώ σε περιπτώσεις αυτοκινήτων που εκτελούν πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα το χρόνο, όπως τα ταξί ή τα οχήματα διανομών, το πολύ χαμηλότερο κόστος χρήσης αναμένεται να καταστήσει πιο συμφέροντα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολύ νωρίτερα, ίσως και το 2020. Στην εξίσωση του κόστους των συμβατικών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναμένεται ότι θα συμβάλλουν και οι πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων στο μέλλον, που θα αναγκάσουν τους κατασκευαστές να εξοπλίζουν τα οχήματα βενζίνης και diesel με όλο και πιο πολύπλοκα, αλλά και ακριβά, συστήματα διαχείρισης καυσαερίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider