Οι Ιάπωνες συνεχίζουν να επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Ιάπωνες συνεχίζουν να επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση
Nissan Ariya (Πηγή: Nissan)
Οι Ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιταχύνουν τις επενδύσεις στα ηλεκτρικά οχήματα παρά την επιβράδυνση της αγοράς.

Στην Ιαπωνία, οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων επιμένουν στις επενδύσεις τους στα ηλεκτρικά οχήματα (EV), παρά την επιβράδυνση στις πωλήσεις. Παρόλο που η ανάπτυξη των πωλήσεων EV επιβραδύνεται, όπως αναφέρθηκε από στελέχη κατά τη διάρκεια της περιόδου ανακοινώσεων εσόδων, οι κατασκευαστές δεν εκπλήσσονται, καθώς έχουν επιλέξει να περιμένουν μέχρι να γίνουν οι μπαταρίες φθηνότερες και να υπάρξει επαρκής υποδομή φόρτισης.

Η Nissan, με τον οικονομικό διευθυντή Στίβεν Μα να τονίζει την αστάθεια στην αγορά EV, ανακοίνωσε τη δέσμευση 2 τρισεκατομμυρίων γιεν (περίπου 12,3 δισ. ευρώ) για την επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης εντός ενός πενταετούς χρονοδιαγράμματος. Παρά την επιβράδυνση, η εταιρεία επιμένει στην ανάγκη επενδύσεων για την προσφορά των κατάλληλων προϊόντων στους πελάτες της.

Η Toyota, από την πλευρά της, καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων υβριδικών οχημάτων, παρά την κριτική που δέχεται για την αργή προσαρμογή της στην αγορά των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων. Η εταιρεία, που λάνσαρε το πρώτο της μαζικής παραγωγής πλήρως ηλεκτρικό όχημα, το bZ4X, το 2022, επιδιώκει να πουλά 5 εκατομμύρια υβριδικά οχήματα ετησίως έως το 2025.

Toyota bz4x
Toyota bZ4x (Πηγή: Toyota)

Οι Honda και Subaru σχεδιάζουν επίσης τη συνέχιση των επενδύσεων τους στην ηλεκτροκίνηση, με τη Honda να τονίζει την αναγκαιότητα προώθησης της ηλεκτροκίνησης για την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα, ενώ η Subaru ενσωματώνει την πιθανότητα επιβράδυνσης της αγοράς EV στο σχεδιασμό της επενδυτικής της στρατηγικής.

Παρόλο που οι προοπτικές της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων φαίνεται να επιβραδύνουν παγκοσμίως, με εξαίρεση την Κίνα, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες παραμένουν αφοσιωμένες στην επέκταση και εξέλιξη των τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης. Αυτό υποδηλώνει μια στρατηγική προσέγγιση με βάση την αναμονή για πιο ευνοϊκές συνθήκες αγοράς, όπως η μείωση του κόστους των μπαταριών και η επέκταση της υποδομής φόρτισης, προτού προβούν σε μαζικές επενδύσεις και λανσαρίσματα νέων μοντέλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider