Μπαίνει «μαχαίρι» μέχρι 12% στις συντάξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνει «μαχαίρι» μέχρι 12% στις συντάξεις

Ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης για τις επερχόμενες μειώσεις στις αποδοχές 2,6 εκατ. συνταξιούχων προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που επικαλείται αρμόδια στελέχη που έχουν στα χέρια τους το σχέδιο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, οι περικοπές που προκύπτουν από μια πρώτη απεικόνιση των σεναρίων που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12%.

Τα ποσοστά αυτά όμως αλλάζουν αν το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις ξεκινά από τα 50 ή αν ξεκινά από τα 55. Ανάλογα δηλαδή με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών.

Τα σενάρια των περικοπών περιλαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως οι συντάξεις. Το αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις θα εξαρτηθεί από το αν ο λογαριασμός των περικοπών που φτάνει στο 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα έτη βγαίνει με μεσοσταθμικές μειώσεις το πολύ ως 10% αν επιλεγούν και τα ποσά από τα 600 ευρώ και πάνω ή αν η κυβέρνηση θελήσει να εξαιρέσει τις συντάξεις των 600 ευρώ επιβάλλοντας το νέο επανυπολογισμό και εν τέλει τις νέες περικοπές σε όσους παίρνουν από 1.000 ευρώ και πάνω.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα από το νέο ψαλίδι είναι πιθανό να εξαιρεθούν μόνον οι πολύ χαμηλές συντάξεις, έως τα 600 ή τα 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και αυτό γιατί οι περικοπές δεν θα είναι οριζόντιες αλλά θα βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια.

Ποιοι θα χάσουν τα περισσότερα

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι 50αρδες, που αποχώρησαν με πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο και από τα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών) με 25 έως 30 χρόνια ασφάλισης.

Αναλογικά μικρότερες μειώσεις θα έχουν όσοι πήραν σύνταξη από τα 60 και μετά και είχαν περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Τα λιγότερα θα χάσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Από τις περικοπές δεν γλιτώνουν ούτε οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, καθώς πάνω στο ποσό σύνταξης λαμβάνουν και 220 ευρώ επιπλέον, χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας σήμερα, Πέμπτη στον Αντ1 τόνισε ότι «η κυβέρνηση σύρεται σε ταπείνωση με το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια».

«Πάμε σε ρήτρα ηλικίας για την χορήγηση της σύνταξης» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος και ανέφερε ότι η τρόικα απαιτεί να επιστρέψουν τα χρήματα της σύνταξης όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τα 67.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider