Στήριξη Schulz για μείωση ΦΠΑ στα νησιά λόγω προσφυγικού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στήριξη Schulz για μείωση ΦΠΑ στα νησιά λόγω προσφυγικού

Στη Λέσβο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, προκειμένου να δουν τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί, λόγω των προσφυγικών ροών και τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων.

Αλέξης Τσίπρας και Shculz θα επισκεφθούν κυρίως τις εγκαταστάσεις του hot spot στη Μόρια.

Το πρωί της Τετάρτης οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι, όπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με πρόσφυγες.

Το πρωί οι δύο άνδρες μετέβησαν στο αεροδρόμιο, όπου αποχαιρέτισαν περίπου 30 πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής αιτούντων άσυλο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε πως πρέπει να "σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" στη θάλασσα του Αιγαίου και να "σταματήσει να ξεβράζει ανθρώπους και ταυτόχρονα να ξεβράζει και τον ίδιο μας τον πολιτισμό".

Από την πλευρά του, ο Martin Schulz υποστήριξε ότι κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο και ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη τελετή θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν.

«Θα πρέπει να εξεταστεί μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική για την Ελλάδα»

Την κατανόηση του για την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης εξέφρασε ο κ. Shculz μιλώντας χτες το βράδυ στο Mega και εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια πιο ευέλικτη εφαρμογή του προγράμματος.

"Σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά είναι κατανοητό όταν η κυβέρνηση ζητά από τον κόσμο να δεχτεί το hotspot στη Λέσβο και την ίδια ώρα να θέλει να αυξήσει τον ΦΠΑ εκεί ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά σε μια στιγμή που τα νησιά αυτά που όπως μου διηγήθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός ο δήμαρχος Μυτιλήνης δήλωσε ότι εξάντλησε ήδη όλα τα κοινοτικά κονδύλια στους πρόσφυγες μέσα σε έναν μήνα και δεν έχει άλλα χρήματα σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε ποια μέτρα θα ήταν κατάλληλα και ποια αντιπαραγωγικά", είπε.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εξεταστεί μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική για την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης ο πρόεδρος της Ευρωβουλής απάντησε:

"Πρέπει να δούμε πώς θα ισορροπήσουμε τον προϋπολογισμό της Ελλάδας και όλη αυτή τη λίστα των μέτρων που είναι στο τραπέζι είναι προαπαιτούμενα για το σημαντικό ποσό που αποτελεί το τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, άρα δεν είναι εύκολο τώρα να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή. Είναι μέτρα σκληρά και οδυνηρά. Πρέπει να σκεφτούμε κατά πόσον κάθε στοιχείο είναι πραγματικά απαραίτητο τη συγκεκριμένη στιγμή".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider