Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi

Μπορεί μέχρι χθες να είχαμε συνηθίσει το προφίλ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του επικεφαλής της, Mario Draghi, να είναι αποκλειστικά συνυφασμένο με ελλείμματα πλεονάσματα και οικονομικούς δείκτες, ο ίδιος όμως αλλά και η διοίκηση της τράπεζας έχουν επιλέξει έναν πρωτότυπο τρόπο για να αποδεικνύουν στους επισκέπτες τους πως «οι αξίες στη ζωή δεν είναι αποκλειστικά νομισματικές».

Μέσα σε έναν χρόνο από τα εγκαίνια του λαμπερού οικοδομήματος της ΕΚΤ των 1,3 δισ. ευρώ στο γνωστό σταυροδρόμι της Φρανκφούρτης, οι τοίχοι του απαστράπτοντος κτιρίου έχουν ήδη γεμίσει με γκράφιτι.

Σε ένα παράθυρο του αιθρίου ένα μισοβυθισμένο πτερύγιο, ζωγραφισμενο με μαύρο μαρκαδόρο γράφει το παρακάτω σχόλιο: «Ένας μικρός οικονομικός καρχαρίας». Σε κάποιο άλλο σημείο, ένα μικροσκοπικό βέλος δείχνει προς μια από τις πόρτες της ΕΚΤ με το σχόλιο: «δεν κρύβονται και τόσο μεγάλα οικονομικά μυστικά πίσω από αυτή την πόρτα».

Παρόλο που ο επισκέπτης θα μπορούσε εύκολα να θεωρήσει αυτά τα μικρά doodles πράξη βανδαλισμού ή ακόμα και μια υφέρπουσα εξέγερση κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, τίποτα από τα δύο δεν ισχύει.

Τα μικρά ευφυολογήματα που συνοδεύουν κάποιο σκίτσο σε διάφορους τοίχους του κτιρίου, είναι έργο του βούλγαρου καλλιτέχνη Nedko Solakov, και στόχο έχουν να δώσουν ζωή στο γυαλί και στο ατσάλι του νέου ουρανοξύστη -ίσως και να συνδέσουν την αποπνικτικά αυστηρή εικόνα των κεντρικών τραπεζιτών με τη σύγχρονη τέχνη.

Το μεγαλύτερο εκ των έργων τέχνης βέβαια είναι του Ιταλού καλλιτέχνη, Giuseppe Penone, και έχει τίτλο «Σοβαρότητα και Ανάπτυξη». Πρόκειται για ένα χάλκινο δέντρο 17,5 μέτρων με μια σφαίρα από χρυσά φύλλα γύρω από τον κορμό και μια μπάλα κολλημένη στα κλαδιά του, το οποίο κοσμεί την κύρια είσοδο.

Στο εσωτερικό του κτιρίου, συναντάμε επίσης έναν μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται ευρέως στα οικονομικά, κατασκευασμένο από αλουμίνιο και χρώμιο, έργο του βρετανού καλλιτέχνη Liam Gillick.

Τα νέα κομμάτια τέχνης συμπληρώνουν στην ουσία τη συλλογή των 320 έργων που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στη διάθεσή της και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mario Draghi, τοποθετήθηκαν εκεί για «να μας θυμίζουν πως οι αξίες δεν είναι αποκλειστικά νομισματικές».

Παρόλα αυτά, τα χρήματα υπήρξαν απαραίτητα για την αγορά των νέων έργων τέχνης - με μόνο τις νεότερες προσθήκες να κοστίζουν 1,25 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της τράπεζας.

ΠΑρότι κοστίζουν ακριβά βέβαια τα doodles του Solakov έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με απρόβλεπτους κινδύνους. Για παράδειγμα δεν έχουν όλα επιβιώσει από τον υπερβάλλοντα ζήλο των καθαριστών του κτιρίου, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν έχουν ξεφάψει μερικά από αυτά.

Σήμερα παραμένουν περίπου 80 σκίτσα τα οποία συναντά κανείς διάσπαρτα στο κτίριο από το ισόγειο μέχρι και τον 38ο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Στόχος των έργων τέχνης είναι υπενθυμίζουν στους υπαλλήλους της ΕΚΤ το λόγο για τον οποίο βρίσκονται εκεί. Όταν ο στόχος επιτευχθεί τότε σε μια ξεχωριστή θέση θα τοποθετηθεί ένα λαμπρό έργο για να θυμίζει στο εργατικό δυναμικό πως κόπιασε «για το κοινό όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως δηλώνουν άλλωστε ο Rein Wolfs, επιμελητής του κτιρίου ο οποίος επέλεξε τα έργα τέχνης, αλλά και ο ίδιος ο βασικός καλλιτέχνης των γκράφιτι, Solakov, «τα σκίτσα αποτελούν ένα έξυπνο και πνευματώδες παιχνίδι με πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία». «Η ιδέα για το κάθε ένα προέκυψε καθώς ο καλλιτέχνης τριγυρνούσε στους διαδρόμους της κτιρίου».

Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi
Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi
Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi
Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi
Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi
Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi
Τα γκράφιτι που φτιάχνουν τη μέρα του Mario Draghi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider