Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Όχι στη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Όχι στη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων

Ηχηρό «όχι» στα σενάρια φορολόγησης των τυχερών παιγνίων λένε τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων αντί της επιβολής 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Μάλιστα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ απέστειλαν επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία κοινοποιούν και στο Γραφείο του πρωθυπουργού.

Όπως καταγγέλλουν «με τέτοια φορολόγηση καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών».

Ειδικότερα, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα δημοσιεύματα του τύπου και εν γένει τις ανακοινώσεις και πληροφορίες από τα ΜΜΕ για πιθανή αναζήτηση ισοδύναμων για φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών, το οποίο ασφαλώς πλήττει θανάσιμα τον κλάδο μας, κρίναμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:

Η εμπειρία του παρελθόντος μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες και κινήσεις απέτυχαν παταγωδώς διότι απεδείχθη περίτρανα ότι τέτοιου είδους επιβολής φόρου στα τυχερά παιχνίδια σε έναν κλάδο που ήδη υπερφορολογείται, τον οδηγεί μαθηματικά στην καταστροφή και τον αφανισμό. Με τέτοια φορολόγηση καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών. Ήδη 4.500 πρακτορεία είναι στο όριο της βιωσιμότητας. H κίνηση αυτή εάν εφαρμοστεί, όχι μόνο δεν θα φέρει αύξηση εσόδων στο κράτος αλλά αντίθετα θα φέρει μείωση για το λόγο ότι θα μειωθεί δραματικά ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών με αποτέλεσμα να αποδίδεται λιγότερος φόρος στο ελληνικό δημόσιο, ταυτόχρονα δε, το δεύτερο μεγαλύτερο κακό που θα επέλθει είναι να οδηγηθεί όλη η μάζα των πελατών στον παράνομο στοιχηματισμό, τη μάστιγα που χρόνια προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε σε συνεργασία με την πολιτεία.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, όσο πιο ξεκάθαρα μπορούμε, ότι ο κλάδος των πρακτόρων επειδή βρίσκεται οριακά σε μια κατάσταση επιβίωσης δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην αντιδράσει όπως αυτός γνωρίζει και με το τρόπο που το έχει πράξει στο παρελθόν με μόνο κριτήριο την επιβίωση του σε οποιαδήποτε επιβολή επί πλέον φόρου – επιβάρυνσης δικής του, του Οργανισμού και των πελατών του, γιατί ήδη αυτοί οι τρεις φορολογούνται με πολύ υψηλούς συντελεστές και εννοούμε ότι: οι εταιρείες των πρακτορείων με 26% επί πλέον της φορολόγησης τους ως φυσικά πρόσωπα, στην ΟΠΑΠ ΑΕ πλην του φόρου που της αναλογεί ως Ανώνυμη εταιρεία επί πλέον με 30% φόρο στη μικτή κερδοφορία των παιχνιδιών της και 20% φορολόγηση στα κέρδη των πελατών.

Ευελπιστούμε στην κατανόηση σας και ότι δεν θα προβείτε στην επιβολή ενός τέτοιου μέτρου που θα φέρει την ολοσχερή καταστροφή σε 4.500 οικογένειες και 20.000 εργαζόμενους σε αυτές».

Υπενθυμίζεται εδώ πως οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος να στρέφουν την προσοχή τους για τα ισοδύναμα στα τυχερά παιχνίδια και δη τον ΟΠΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου έχει μπει το περίφημο παιχνίδι «ΚΙΝΟ», με τη λύση που εξετάζεται, να προβλέπει την επιβολή ενός φόρου 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη παιχνιδιού, που σήμερα κοστίζει 0,50 ευρώ. Με τον νέο φόρο των 5 λεπτών, το κόστος θα αυξηθεί στα 0,55 ευρώ. Η λύση αυτή, αν και συζητείται, δεν είναι και η πιο εύκολη σε όρους εφαρμογής, καθώς η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά νομικά κωλύματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider