Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών ως τη Δευτέρα βλέπουν οι Βρυξέλλες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών ως τη Δευτέρα βλέπουν οι Βρυξέλλες

Την πεποίθηση πως μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες θα επέλθει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, εξέφρασε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Ελπίζω πως μέχρι τη Δευτέρα θα επέλθει συμφωνία ως προς την εφαρμογή του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης". Σύμφωνα με τον ίδιο, ελληνικές αρχές και θεσμοί έχουν καθυστερήσει στην κατεύθυνση εφαρμογής του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ανέφερε πως "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν".

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του πρώτου πακέτου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο αξιωματούχος ανέφερε πως τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι οι πλειστηριασμοί, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι κατώτατες τιμές στα γενόσημα φάρμακα.

Η ίδια πηγή τόνισε πως στη συνέχεια θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το οποίο συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ως προς το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως τα 10 δισ. ευρώ που ήδη βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM γι’ αυτό το σκοπό είναι επαρκή και, επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί πως δεν θα χρειαστούν τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία της 14ης Αυγούστου.Ο αξιωματούχος σημείωσε, ωστόσο, ότι για να εκταμιευθούν τα 10 δισ. για τις τράπεζες, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί τα δύο πακέτα προαπαιτούμενων. Αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider