Στη μέγγενη  βάζει τις μικροζυθοποιίες η κυβέρνηση

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη μέγγενη  βάζει τις μικροζυθοποιίες η κυβέρνηση

Tαφόπλακα σε ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της ελληνικής παραγωγής, βάζει, η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την αύξηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα προϊόντα των περίπου 30 μικρών ζυθοποιιών της χώρας των οποίων η παραγωγή δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.

Παρά το γεγονός ότι την απόσυρση της ρύθμισης για τις μικρές ζυθοποιίες ζήτησαν από την κυβέρνηση, τόσο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ-Δημοκρατική Συμπαράταξη), όσοι και οι ΑΝΕΛ αυτό δεν έχει γίνει , την ίδια ώρα που εμφανίζεται και αντίθετη μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κομοτηνή έως την Κρήτη

Μικροζυθοποιίες διάσπαρτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Κομοτηνή έως την Κρήτη και από την Ρόδο έως την Κέρκυρα οι περίπου μικροζυθιοποίες αποτελούν παραγωγικές μονάδες που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθούν σημαντικά τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες προσφέροντας θέσεις εργασίας και παράγοντας αξιόλογα προϊόντα προστιθέμενης αξίας πολλά από τα οποία έχουν βραβευτεί και σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο μειωμένος ΕΦΚ δεν αποτελεί ένα προνομιακό καθεστώς που ισχύει σήμερα μόνο στην Ελλάδα και ενδεχόμενα θα είχε μια βάση η κατάρτιση του αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο αφού προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία με την κίνηση της αυτή ήθελε να τονώσει την τοπική και την μικρή παραγωγή καθώς στην Ευρώπη – και κατ' επέκταση στην Ελλάδα – παρατηρούνται μονοπωλιακά φαινόμενα στην αγορά της μπύρας.

Μία στις 10 μπύρες είναι μικροζυθοποιίας

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ευρώπη πάνω από οκτώ στις 10 μπύρες που πωλούνται είναι πολυεθνικών εταιρειών ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο με τις εννέα στις 10 μπύρες που καταναλώνονται να είναι πολυεθνικών εταιρειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι μικρές ζυθοποιίες κατέχουν μόλις το 12% της αγοράς με τις πολύ μικρές να κατέχουν μερίδιο που δεν ξεπερνά τα 0,5%

Τα 3,4 εκατ. ευρώ που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του νέου κλιμακωτού μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης ο οποίος ξεκινά από το 50% του κανονικού και φτάνει μέχρι και το 75% για επιχειρήσεις που παράγουν έως 200.000 εκατόλιτρα το χρόνο σύμφωνα με τους παραγωγούς θα προκαλέσουν πολλαπλάσια ζημιά καθώς θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις περισσότερες επιχειρήσεις .

Οι μικροί παραγωγοί αντιπροτείνουν στη θέση του φόρου που ζητά να επιβάλει η κυβέρνηση να μπει ένας φόρος που θα μοιραστεί στο σύνολο της ζυθοποιίας. Κάνουν μάλιστα λόγο για μέτρο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας Δημήτρης Πολιτόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την ακρόαση φορέων για το πολυνομοσχέδιο χαρακτήρισε τη σχετική ρύθμιση επαίσχυντη προσθέτοντας ότι «στηρίζεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που έχει γίνει εργαλείο λόμπινγκ» και πρόσθεσε ότι αν αυξηθεί ο φόρος κατανάλωσης μπύρας πρέπει να το κάνουμε για όλες τις επιχειρήσεις ελληνικές και ξένες

Επιστολή από την ΕΖΑ

Σε επιστολή της προς τους βουλευτές η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης κάνει λόγο για «απόλυτο αιφνιδιασμό» που επιφύλαξε στους Έλληνες μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς μπύρας το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου που, εκτός των άλλων, προβλέπει και την επί τα χείρω τροποποίηση των συντελεστών φορολογίας για τις μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες της χώρας. Μάλιστα τονίζει ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται δραματικά το αναπτυξιακό κίνητρο για τα Ελληνικά ζυθοποιία, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου - και αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης των δύο πολυεθνικών μονοπωλίων μπύρας στην Ελλάδα».

Τα μερίδια και ο προτεινόμενος φόρος

Στην Ελλάδα η αγορά μπύρας ελέγχεται από δύο πολυεθνικές εταιρίες, που κατέχουν το 80%, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται κατά 8% σε εισαγόμενες μπύρες και κατά 12% στα 16 επώνυμα μικρά και μεσαία ανεξάρτητα ελληνικά ζυθοποιία.

Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου στις μικροζυθοποιίες η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 εκατόλιτρα ετησίως από 1/1/2016 θα επιβάλλεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας να είναι μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και δηλαδή 1,30 ευρώ. Για ζυθοποιίες με παραγωγή από 15.000 έως και 50.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο ο συντελεστής είναι στο 55% του κανονικού δηλαδή 1,43 ευρώ. Για παραγωγή από 50.000 έως και 100.000 εκατόλιτρα ετησίως ο συντελεστής αυξάνεται στο 60% του κανονικού ,δηλαδή 1,56 ευρώ, ενώ για ετήσια παραγωγή από 100.000 έως και 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ο συντελεστής είναι στο 75% του κανονικού , δηλαδή 1,95 ευρώ ανά εκατόλιτρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider