Χειρότερες από τα Κέιμαν οι ΗΠΑ στη διαφάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χειρότερες από τα Κέιμαν οι ΗΠΑ στη διαφάνεια

Η άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε ένα παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων, έχει τοποθετήσεις τις ΗΠΑ πάνω και από τα «διαβόητα» νησιά Κέιμαν στη λίστα φορολογικής αδιαφάνειας που καταρτίζει το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται χαμηλότερα μόνο από την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ στη λίστα των offshore παραδείσων, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα ανταλλαγής πληροφοριών που δημιούργησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Και αυτό παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει το δικό τους σύστημα συλλογής δεδομένων, γνωστό ως FATCA, το οποίο υποχρεώνει τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο να παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με Αμερικανούς κατόχους λογαριασμών, οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν την αμερικανική Φορολογική Υπηρεσία (IRS).

«Αν και οι ΗΠΑ έχουν βρει ισχυρούς τρόπους να αμυνθούν έναντι των ξένων φορολογικών παραδείσων, δεν έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά το δικό τους ρόλο στην προσέλκυση παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και την υποστήριξη της φοροδιαφυγής», ανέφερε το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης σε έκθεση του τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Ουάσιγκτον μπορεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του οικονομικού εγκλήματος.

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση της λίστας που καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια βρίσκονται η Σιγκαπούρη και τα Νησιά Κέιμαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 οι Ηνωμένες Πολιτείες βρισκόντουσαν στην έκτη θέση της λίστας .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider