«Αγκάθι» ο πληθωρισμός για την πρώτη τετραετία Draghi

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αγκάθι» ο πληθωρισμός για την πρώτη τετραετία Draghi

Τη μισή θητεία του στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει διανύσει ήδη ο Mario Draghi και, παρά την επιτυχία του να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενωμένη, ο στόχος του πληθωρισμού παραμένει ανεκπλήρωτος εγείροντας έντονες επικρίσεις.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τρίτη, ο ευρωτραπεζίτης αναμένεται να πιστωθεί με σημαντικές επιτυχίες, όπως η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, καθώς και η δρομολόγηση της ποσοτικής χαλάρωσης, μια πολιτική που ο Draghi κατόρθωσε να επιβάλει σε πείσμα των επικριτών του.

Έντονη κριτική δέχεται, ωστόσο, ο 68χρονος τραπεζίτης για την απομάκρυνση της ΕΚΤ από τον κύριο στόχο της, τη σταθερότητα των τιμών, ο οποίος αποτελεί και τη βασική πρόκληση της δεύτερης 4ετίας της θητείας του.

Εμπόδια, στον θεμελιώδη αυτόν στόχο στέκονται τόσο η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης όσο και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων.

«Ήταν τόσο επικεντρωμένοι στη λογική του “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί” που παρέβλεψαν το γεγονός ότι αυτό που συνέβη ήταν ένας επιχειρηματικός τίτλος με αποτέλεσμα να χάσουν τον στόχο του πληθωρισμού», σχολιάζει ο Nick Kounis από την ABN Amro Bank NV στο Άμστερνταμ. «Τη στιγμή που ο βασικός του στόχος είναι ο πληθωρισμός και τα τελευταία χρόνια τον έχασε, αυτό είναι κάτι που θα αμαυρώσει τη θητεία του Draghi », υμπληρώνει.

Έντονες επικρίσεις δέχεται, επίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης με αιχμή τους χειρισμούς του ελληνικού ζητήματος, κυρίως από τη Γερμανία. Μπορεί ο Draghi να κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη στήριξη της Angela Merkel, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις επιλογές του.

«Ο Draghi και το έργο του πρέπει να κριθεί», υποστηρίζει ο Hans Michelbach, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου από το κόμμα της Χριστιανικής Ενωσης (CSU).

«Με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε, την υπερβολική ρευστότητα με την οποία κατέκλυσε τις αγορές και τις μαζικές αγορές ομολόγων στις οποίες προχώρησε, προκάλεσε σημαντική απώλεια της εμπιστοσύνης», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, ο μέσος πληθωρισμός την πρώτη τετραετία της θητείας Draghi διαμορφώνεται στο 1,2%, ενώ πάγια πολιτική της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός που προσεγγίζει το στόχο του 2%, χωρίς να τον υπερβαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider