Στην τρίτη θέση οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τρίτη θέση οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία

Την τρίτη θέση διατηρεί η Ελλάδα στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, ακολουθώντας την Αυστρία και την Ολλανδία, με συνολικές επενδύσεις ύψους σχεδόν 2,5 δις. ευρώ με ευρεία κλαδική και γεωγραφική διασπορά και σημαντικότερο κλάδο τον χρηματοπιστωτικό (4 τραπεζικοί όμιλοι). Μεγάλες επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί, επίσης, στη βιομηχανία, την ενέργεια, τις κατασκευές, τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες κ.ά.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, το 2014 στη γενική κατάταξη των ξένων αγοραστών ελληνικών προϊόντων η Βουλγαρία κατέλαβε την 4η θέση μετά την Τουρκία, την Ιταλία και τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε για δεύτερη χρονιά μείωση στις ελληνικές εξαγωγές προς τη γείτονα χώρα. Στην κατάταξη των προμηθευτών της Ελλάδας η Βουλγαρία το 2014 τη 10η θέση (το 2013 στην 8η θέση από την 14η το 2012) με το εμπορικό ισοζύγιο, να εμφανίζει έλλειμμα για τη χώρα μας σχεδόν 112 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τη δυναμική τους διατήρησαν και τη διετία 2014 -2015 οι τουριστικές ροές ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ελλάδα να αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό των Βουλγάρων ταξιδιωτών μετά την Τουρκία.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2014, ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ξεπέρασε τα 2,9 δισ. ευρώ. Με ρυθμό αύξησης 2% κινήθηκαν οι βουλγαρικές εξαγωγές (αξίας 1,523 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές (αξίας 1,411 δισ. ευρώ ) μειώθηκαν κατά 2,7% με αποτέλεσμα, όπως προαναφέρθηκε, την εμφάνιση εμπορικού ελλείμματος για τη χώρα μας.

Η μικρή μείωση των ελληνικών εξαγωγών το 2014 οφείλεται , κατά κύριο λόγο, στην υποχώρηση των ορυκτών καυσίμων από 288,1 εκατ. ευρώ το 2013 σε 202,2 εκατ. ευρώ το 2014 (σημειωτέον το 2012 σε αυτήν την κατηγορία καταγράφηκε αύξηση 184%).

Η αύξηση των βουλγαρικών εξαγωγών το 2014 για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποδίδεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία, στο χαμηλό, λόγω γειτνίασης, μεταφορικό κόστος και στις ανταγωνιστικές τιμές των βουλγαρικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο πεντάμηνο 2015, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Βουλγαρία ανήλθαν σε 569,2 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές σε 536,2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αντίστοιχα πτώση 4% και 9,5% με συνέπεια τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος για τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider