Άφαντος ο υπόδικος Falciani της λίστας Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άφαντος ο υπόδικος Falciani της λίστας Λαγκάρντ

Άφαντος για δεύτερη φορά έγινε ο Herve Falciani, το στέλεχος της HSBC που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ, ο οποίος αποφάσισε να μην παραστεί στη δίκη της υπόθεσής του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας.

Η ακροαματική διαδικασία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 12 Οκτωβρίου αλλά η δίκη αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα, καθώς ο κατηγορούμενος δεν παρέστη καν στο δικαστήριο. Τη Δευτέρα, ο πρώην υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής του τραπεζικού κολοσσού έλαμψε ξανά δια της απουσίας του, διακινδυνεύοντας να καταδικαστεί ερήμην σε ποινή κάθειρξης έως 5 έτη.

Ο Falciani κατηγορείται για εμπορική κατασκοπεία και συγκεκριμένα ότι το διάστημα 2006-2008 υπέκλεψε τα αρχεία 13.619 πελατών, που αντιστοιχούν στο 75% περίπου των συνολικών ενεργών λογαριασμών της HSBC, με την πρόθεση να πουλήσει τα προσωπικά δεδομένα για φορολογικούς λόγους στις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές των αντίστοιχων χωρών.

Η υπόθεση αυτή έχει επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο γόητρο του ελβετικού παραδείσου του τραπεζικού απορρήτου, πυροδοτώντας έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της Ελβετίας και άλλων κυβερνήσεων, όπως η Γαλλία. Ο συνήγορος του, Marc Henzelin, δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έχει καμία επαφή με τον πελάτη του τους τελευταίους δύο μήνες και ότι δεν είναι βέβαιος ότι ο πελάτης του γνώριζε την ακριβή ημερομηνία ης δίκης.

Όπως φαίνεται, ωστόσο, ο Falciani κάθε άλλο παρά κρύβεται, αφού την προηγούμενη εβδομάδα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη γαλλική πόλη Ντιβόν, σε απόσταση μόλις ένα μίλι από τα ελβετικά σύνορα. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία αρνείται να εκδώσει τον κατηγορούμενο στις ελβετικές αρχές. Ο Falciani αρνείται τις κατηγορίες του πρώην εργοδότη του αλλά και των ελβετικών αρχών ότι επιχείρησε να πουλήσει τα δεδομένα που υπέκλεψε και τα παρέδωσε μόνο όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να αποσπάσει χρηματικό όφελος από αυτά.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, πρόθεσή του ήταν να αποκαλύψει τα στοιχεία της εκτεταμμένης φοροδιαφυγής των γάλλων φορολογουμένων που διατηρούσαν τις καταθέσεις τους στην HSBC, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα και την παράδοση των στοιχείων ελλήνων φορολογουμένων -πελατών της HSBC- στις ελληνικές αρχές με τη μορφή της λίστας Λαγκάρντ. Η δίκη του Falciani θα συνεχίστεί για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider