Τα δύο μεγαλύτερα σφάλματα που… κατέστρεψαν την Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα δύο μεγαλύτερα σφάλματα που… κατέστρεψαν την Ευρώπη

Tα δύο μεγαλύτερα σφάλματα που… κατέστρεψαν την Ευρώπη παρουσιάζει ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau. Όπως επισημαίνει στο νέο του άρθρο, τα δύο μεγαλύτερα λάθη που έχουν στιγματίσει ανεπανόρθωτο το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι η δημιουργία του ευρώ και οι προσπάθειες μεγέθυνσης της ευρωπαϊκής οικογένειας, μέσω της προσθήκης νέων κρατών – μελών.

Κατά τον Wolfgang Münchau, δεδομένων των αλλεπάλληλων κρίσεων που βιώνει η Ευρώπη (τραπεζική, χρέους, προσφυγική), θα ήταν τουλάχιστον αφελές να θεωρηθεί πως οι συνεχείς αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνονται από… ατύχημα ή κατά λάθος. Τα καταστροφικά λάθη είναι δύο, ακόμη κι αν είναι ελάχιστοι όσοι συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Δημιουργία ευρώ

Όπως εξηγεί ο διάσημος αρθρογράφος των Financial Times, o ίδιος ήταν από τους πρώτους που στήριξαν σθεναρά το εγχείρημα του ευρώ και της Ευρωζώνης, ήδη από τη σύστασή τους. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στο πέρασμα των χρόνων, το ευρώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα δυσλειτουργικό σύστημα, στο οποίο τελικά αυτοπαγιδεύθηκαν όλα τα του τα μέλη.

Όμως, παρά το γεγονός πως το ευρώ είναι ένα σφάλμα, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει αυτόματα και να διαλυθεί, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποδεικνυόταν η καταστροφικότερη όλων.

Προσθήκη νέων κρατών – μελών

Η επέκταση της ευρωπαϊκής οικογένειας βασισμένη στην αρχή της μεγέθυνσης αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κανείς δεν πρέπει να αντιταχθεί σε αυτό. Ωστόσο, η διαφωνία του Münchau έγκειται στον ρυθμό με τον οποίο η ευρωπαϊκή οικογένεια επεκτείνεται, δεδομένων και των απαιτητικών κριτηρίων που ζητούνται από κάθε υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα.

Είναι αλήθεια πως οι διαδικασίες μεγέθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρέασαν δυσμενώς την ικανότητά της να απορροφά τα σοκ που εμφανίζονται στον δρόμο της.

«Ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η διάλυσή της, καθώς από τεχνικής και μόνο πλευράς αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Η μεγάλη απειλή είναι να καταστεί μια Ένωση – φάντασμα, χωρίς θεμέλια, συνοχή και υπόσταση», καταλήγει ο αρθρογράφος των Financial Times.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider