Ξεκινούν από σήμερα πλειστηριασμοί και εξώσεις

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν από σήμερα πλειστηριασμοί και εξώσεις

Στον αέρα βρίσκονται περισσότεροι 30.000 από έλληνες για τους οποίους υπάρχει οριστική δικαστική απόφαση καθώς απελευθερώνονται από σήμερα όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων αλλά και οι εξώσεις. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει άλλο τη διάταξη για αναστολή, η οποία είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου 2015, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ξεκαθαρίζει πως η πρώτη κατοικία θα εξακολουθήσει να προστατεύεται, τονίζοντας πως αναζητείται οριστική λύση για το ζήτημα αυτό , η δέσμευση αφορά μονάχα τις οφειλές προς τράπεζες , αφού ισχύει άτυπη συμφωνία έως το τέλος του χρόνου ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην προχωρούν τις σχετικές διαδικασίες όταν προκύπτει για πρώτη κατοικία. Στις περιπτώσεις οφειλών προς τρίτους –ιδιώτες οι πλειστηριασμοί ξεκινούν να πραγματοποιούνται κανονικά από σήμερα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21-7-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών». Η συγκεκριμένη απόφαση είχε παραταθεί ήδη τρεις φορές, την πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και στη συνέχεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Προέβλεπε δε ότι αναστέλλεται από τις 21 Ιουλίου η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει εντός των επόμενων 15 ημερών να βρει τη λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας καταλήγοντας στο ποια τελικά θα είναι τα ύψη των κριτήριων που απαιτεί ο νόμος Κατσέλη για την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και το συνολικό ύψος των οφειλών. Στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις με την τρόικα το χάσμα της ανάμεσα στην ελληνική πρόταση και αυτή των δανειστών παραμένει και πλέον το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά να επιτύχει μια πολιτική λύση στα πλαίσια της ΕΕ, παράθυρο για την οποία άνοιξε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider