Την ασφάλεια του κυβερνοχώρου «χτυπά» το επενδυτικό κοινό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την ασφάλεια του κυβερνοχώρου «χτυπά» το επενδυτικό κοινό

Τους επενδυτές φαίνεται να ιντρίγκαρε η πρόσφατη επίθεση στην εταιρεία TalkTalk, με επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων να στοιχηματίζουν για μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις των βρετανικών αρχών ένας δεύτερος ύποπτος, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με την παραβίαση του δικτύου της TalkTalk, η οποία οδήγησε στην απώλεια των προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων πελατών, συνελήφθη.

Μιας και η κυβερνοεπίθεση στην συγκεκριμένο διαδικτυακό πάροχο δεν αποτελεί το πρώτο συμβάν τέτοιου τύπου, στελέχη της αγοράς στοιχηματίζουν πως θα ξαναφουντώσει το ενδιαφέρον για τις εταιρείες προστασίας.

Όπως εκτιμά η Gartner, βασιζόμενη σε πρόσφατες έρευνες αγοράς, η παγκόσμια δαπάνη για την ασφάλεια της μηχανογράφησης αναμένεται να αυξηθεί σε 8,2% το 2015, ήτοι 77 δισ. δολάρια. Επιπλέον οι εταιρείες ανά τον κόσμο αναμένεται να δαπανήσουν 101 δισ. δολάρια για την ασφάλεια των πληροφοριών τους μέχρι το 2018.

Τα εντυπωσιακά νούμερα έχουν κεντρίσει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το iSpy exchange-traded-fund που χειρίζεται μετοχές εταιρειών όπως η Cisco Systems και η Sophos Group καταγράφει ήδη αύξηση της τάξης του 3%.

«Δεδομένου ότι η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο συνεχίζει να αυξάνεται, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα σε αυτό τον τομέα θεωρώντας τον πρωταρχικής και ζωτικής σημασίας. Πρόκειται σίγουρα για τον κλάδο που αναμένουμε να κυριαρχήσει σε πρωτοσέλιδα και εταιρικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε ο Kris Monaco, επικεφαλής της ISE ETF Ventures.

Αν και οι μετοχές της Talk Talk μετά την κυβερνοεπίθεση παρουσίασαν πτώση 6% αντίστοιχες εταιρείες του χώρου, όπως ο όμιλος Falanx αναρριχήθηκαν κατά 15% την ίδια περίοδο. Παρομοίως και ο όμιλος NCC και Corero, οι οποίοι αύξησαν τα μερίδιά τους κατά 3%.

Η Corero μεταξύ άλλων εμπορεύεται antivirus λογισμικά που προστατεύουν από ιντερνετικές επιθέσεις ενώ η NCC, εξειδικεύεται στο να ελέγχει κατά πόσο μια εταιρεία είνα εύκολο να υποστεί phishing - να υποκλαπούν δηλαδή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον που συνδέεται ως υπάλληλος από σημείο εκτός εταιρείας. Με τη σειρά της η Falanx παρακολουθεί τους υπολογιστές των πελατών για να εντοπίσει σημάδια ύποπτης δραστηριότητας.

Ο John Blamire, πρώην αξιωματικός του βρετανικού Στρατού και νυν διευθύνων σύμβουλος της Falanx, δήλωσε πως το ενδιαφέρον των πελατών είχε αυξηθεί μετά την επίθεση στην TalkTalk. «Περιστατικά επίθεσης σε εταιρείες όπως η TalkTalk στρέφουν ενεργά την προσοχή του επενδυτικού κοινού σε εταιρείεας όπως η δική μας».

Το ενδιαφέρον επιβεβαιώθηκε και από τον Mark Slater, υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Slater Investments, ο οποίος διατηρεί περίπου 3.000.000 μετοχές της NCC στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του, ενώ όπως προσέθεσε, ο ίδιος αναμένει περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος. «Η φύση του Διαδικτύου το καθιστά ευαλωτο σε επιθέσεις, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider