Χρυσές συντάξεις για 100 αμερικανούς CEOs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσές συντάξεις για 100 αμερικανούς CEOs

Ανεξάρτητα από την συγκρατημένη επαναφορά της ανάπτυξης στο 2,7% που αναμένουν για το επόμενο τρίμηνο οι αμερικανοί οικονομολόγοι - το γ’ τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,5%- και τις εύθραστες οικονομικές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, φαίνεται πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι των επιχειρηματικών κολοσσών παραμένουν αλώβητοι.

Σύμφωνα με νέα μελέτη δύο «δεξαμενών σκέψης», οι CEO 100 αμερικανικών εταιρειών που καταλαμβανουν μια θέση στον κατάλογο του Fortune 500, αποδεικνύονται πάμπλουτοι αφού τα συνταξιοδοτικά τους αποθέματα τους ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 4,93 δισ. δολάρια, ισούνται δηλαδή με τα όσα έχει εξοικονομήσει για τη σύνταξή του το 41% του πληθυσμού (20,5 εκατομμύρια οικογένειες) της χώρας.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών και το Κέντρο Αποτελεσματικής Διακυβέρνησης στην μελέτη του, δεκαπέντε επικεφαλής εταιρειών, που συνάπτουν μεγάλες συμβάσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα λάβουν μηνιαία σύνταξη υψηλότερη από εκείνη που προβλεπεται για τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Μεταξύ των υψηλότερα αμειβόμενων, τον πιο γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό λογαριασμό κατέχει ο Ντέιβιντ Κόουτ της Honeywell, με 168 εκατ. δολάρια. Από αυτόν θα προκύψει μηνιαία σύνταξη 950.000 δολαρίων έναντι των 16.975 δολαρίων του κ. Ομπάμα.

Με την έρευνα του Ινστιτούτου βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για το μεγάλο χάσμα μεταξύ των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων των επικεφαλής των 500 ισχυρότερων εταιρειών και των υπολοίπων.

Τα 100 διευθυντικά στελέχη από τα 500 με τους πιο παχυλούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς υπολογίζεται ότι θα λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα της τάξεως των 277.686 δολαρίων.

Ο πιο πλούσιος συνταξιοδοτικός λογαριασμός μεταξύ των 100 του Fortune ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της YUM Brands, David C. Novak, ο οποίος θα εξασφαλίσει για τα γηρατειά του περί τα 234 εκατ. δολάρια και μηνιαία σύνταξη της τάξεως των 1,318 εκατ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή βέβαια, όπως διευκρινίζεται στην έκθεση οι χιλιάδες εργαζόμενοι της YUM Brands στις αλυσίδες εστιατορίων Taco Bell, Pizza Hut και ΚFC δεν προβλέπεται μέσω μηχανισμών της εταιρείας να λάβουν σύνταξη.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικοινώνησε με τον όμιλο, ο οποίος δικαιολόγησε το ύψος της μελλοντικής σύνταξης του επικεφαλής του επικαλούμενος τον απολογισμό του στα 29 χρόνια που πέρασε στην εταιρεία. Η μετοχή YUM «σημείωσε αύξηση κατά 900% υπό την ηγεσία του», υποστήριξε ένας εκπρόσωπος.

Ο όμιλος διαβεβαίωσε επίσης ότι βοηθάει τους μισθωτούς του καταβάλλοντάς τους 6% του δολαρίου για κάθε δολάριο που τοποθετούν σ’ ένα συνταξιοδοτικό ταμείο.

Επιπλέον, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του Fortune 500 το 2014 εξοικονόμησαν από τα φορολογητέα εισοδήματά τους 78 εκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας 197 εκατ. δολάρια επιπλέον σε ειδικούς λογαριασμούς αποζημίωσης, οι οποίοι δεν φορολογούνται. Σε αυτούς είχαν ήδη τοποθετήσει 3,2 δισ. δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια οι ανισότητες στις αμοιβές και τα εισοδήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων έχουν τραβήξει την προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Δυστυχώς όμως λίγη σημασία έχει δοθεί στο συνεχώς αυξανόμενο χάσμα των συνταξιοδοτικών πακέτων, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης

«Το χάσμα της συνταξιοδότησης μεταξύ των διευθυντικών στελεχών και των εργαζομένων αποδυκνύεται ακόμα μεγαλύτερο από το χάσμα των αμοιβών θεωρείται ως μια ακόμα ένδειξη των κραυγαλέων ανισοτήτων της χώρας» δηλώνει η Sarah Anderson, συν-συγγραφέας της έκθεσης και διευθύντρια του παγκόσμιου οικονομικού προγράμματος του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider