Πληθωρισμός και ανεργία καθορίζουν τις κινήσεις της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός και ανεργία καθορίζουν τις κινήσεις της ΕΚΤ

Αντιστροφή της καθοδικής πορείας των τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη διαπιστώνει η Eurostat στις προσωρινές εκτιμήσεις της για τον Οκτώριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να αναλάβει επιπλέον μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0% από -0,1% τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, η ανεργία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο μειώθηκε οριακά στο 10,8% από 10,9%.

Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 8,7% τον Οκτώβριο του 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ ο βασικός δείκτης πληθωρισμού –που δεν περιλαμβάνει κατηγορίες με μεγάλη μεταβλητότητα όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια- αυξήθηκε στο 1%, σύμφωνα με την Eurostat.

Τα νέα στοιχεία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίσουν το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΚΤ.

O Draghi κρατάει κλειστά τα χαρτιά του

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi έχει επανειλημμένα αποφύγει να δεσμευθεί για νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Παρότι αναγνώρισε ότι η ζήτηση στο εσωτερικό της ευρωζώνης παραμένει ισχυρή, οι ανησυχίες για επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, το δυνατότερο ευρώ καθώς και οι επιπτώσεις των μείωσης των τιμών πετρελαίου αποτελούν κινδύνους για την ανάπτυξη και την αύξηση του πληθωρισμού στο «κοντά αλλά κάτω» από το 2% που αποτελεί και το στόχο της ΕΚΤ.

«Η αύξηση του πληθωρισμού είναι σημαντική γιατί ο κ. Draghi έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τόσο τα τελευταία στοιχεία όσο και οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ», σημείωσε στο Bloomberg ο Frederic Pretet αναλυτής της εταιρείας Scotiabank Europe προσθέτοντας ότι ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου πληθωρισμός μειώνει την πιθανότητα νέας περικοπής στα επιτόκιά.

Οι απόψεις των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ, σχετικά με την πορεία που θα πρέπει να πάρουν τα επιτόκια το επόμενο διάστημα, διίστανται. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constancio καθώς και ο Ιταλός Ignazio Visco δήλωσαν πρόσφατα ότι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία αν χρειαστεί. Από την άλλη, τόσο ο Εσθονός εκπρόσωπος στην ΕΚΤ όσο και ο Λετονός συνάδελφος του έχουν τοποθετηθεί κατά της λήψης νέων μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider