H πιο σκληρή μάχη της Ubisoft

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H πιο σκληρή μάχη της Ubisoft

Η πιο σκληρή μάχη της Ubisoft δεν αφορά κάποιον δολοφόνο στην μεσαιωνική Ιερουσαλήμ ή στην αναγεννησιακή Βενετία όπως μας έχει συνηθίσει η δημοφιλής σειρά παιχνιδιών της, Assassin’s Creed. Πρωταγωνιστής είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Yves Guillemot, o οποίος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον μιντιακό όμιλο Vivendi που μέχρι και πριν από δύο χρόνια ήλεγχε την μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου, την Activision Blizzard.

Τον Οκτώβριο η Vivendi ξόδεψε περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αγορά ποσοστού περίπου 10% στην Ubisoft και στην Gameloft, μια εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών για κινητές συσκευές που ανήκει επίσης στους αδερφούς Guillemont. Η επένδυση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους υφιστάμενους επενδυτές ή την διοίκηση της Ubisoft.

Οι Guillemot, πέντε αδέρφια που έκαναν περιουσία διανέμοντας παιχνίδια Atari στη Γαλλία τη δεκαετία του 80’, ελέγχουν περίπου το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και το 16% των δικαιωμάτων ψήφου της Ubisoft. Η οικογένεια νιώθει να απειλείται από την Vivendi ειδικά αν ληφθεί υπόψη η φήμη του διευθύνοντα συμβούλου της Vincent Bolloer ως «ακτιβιστή επενδυτή» που αγοράζει μετοχές σε εισηγμένες εταιρείες για να προκαλέσει ανακατατάξεις στη διοίκηση τους ή στην λειτουργία τους.

«Αυτό που κάνει η Vivendi δείχνει έλλειψη σεβασμού για την Ubisoft και για όλους του μετόχους της», δήλωσε ο Yves Guillemot από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας λίγο έξω από το Παρίσι. «Στην εποχή του Facebook και της Google δεν υπάρχει χώρος για παλαιικές μεθόδους όπως η ανατριχιαστική κίνηση της Vivendi», πρόσθεσε.

Ο Guillemot τόνισε ότι ετοιμάζει «γραμμή άμυνας» έναντι στη Vivendi, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και καινούργιους επενδυτές. Θεωρεί ότι η ανεξαρτησία της Ubisoft – η οποία πέρσι ανακοίνωσε πωλήσεις 1,46 δισ.- είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει μια σειρά συνεργασιών όπως η ταινία Assassin’s Creed που βρίσκεται στα γυρίσματα.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ubisoft γίνεται στόχος ανεπιθύμητων επενδυτών. Πριν από μια δεκαετία η Electronic Arts είχε αγοράσει το 20% της εταιρείας προκαλώντας φήμες για πλήρη εξαγορά. Εν τέλει η ΕΑ μηδένισε την συμμετοχή της στην Ubisoft το 2010.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider