Statoil: Στα 80 δολάρια θα φτάσει το πετρέλαιο το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Statoil: Στα 80 δολάρια θα φτάσει το πετρέλαιο το 2018

Aύξηση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι έως το 2018 προβλέπει η Statoil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας, την ώρα που η συνεχής διολίσθηση του «μαύρου χρυσού» έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο σε αναλυτές και επενδυτές. Όπως προειδοποιεί ο νορβηγικός κολοσσός, οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου – κοντά στα επίπεδα των 45 δολαρίων το βαρέλι – δεν κρίνονται βιώσιμες. Ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελεύθερη πτώση των επενδύσεων και την αναστολή υλοποίησης πολύ σημαντικών projects.

«Η τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θεωρείται υπερβολικά χαμηλή», επισημαίνει ο Eirik Waerness, αντιπρόεδρος της Statoil. «Ορισμένες εταιρείες δεν αποκλείεται να σταματήσουν την εξόρυξη μαύρου χρυσού, καθώς με τιμή πέριξ των 45 – 50 δολαρίων το βαρέλι, θα υπάρξει σίγουρα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση», προσθέτει, για να προβλέψει στη συνέχεια πως η τιμή του πετρελαίου θα ενισχυθεί στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι το 2018.

Η τιμή του πετρελαίου μέτρησε απώλειες – ρεκόρ άνω του 44% το 2014, καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ αύξησαν την παραγωγή για να διατηρήσουν τις ισορροπίες στην αγορά εμπορευμάτων. Η ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου επέφερε μεγάλο πλήγμα στις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην ακύρωση σειράς επενδυτικών projects και τις περικοπές δεκάδων θέσεων εργασίας. Μόνο η Statoil ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης – κατά 1 δισ. ευρώ στα 16,5 δισ. ευρώ – των επενδύσεών της για το τρέχον έτος.

«Το μείζον ζητούμενο είναι ένα. Πόσος μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος των ριζικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην αγορά πετρελαίου σε όρους μείωσης κόστους μακροπρόθεσμα», σημειώνει ο Waerness, προειδοποιώντας πως «όσο περισσότερο η ζήτηση επισκιάζει την προσφορά, τόσο πιο γρήγορα η αγορά θα αντιληφθεί πως δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια… εκεί έξω».
Να σημειωθεί εδώ πως η τελευταία φορά που η τιμή του μαύρου χρυσού διαπραγματευόταν πάνω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι εντοπίζεται τον Οκτώβριο του 2014. Μόνο για το 2015, ο μαύρος χρυσός μετρά απώλειες 14%.

Περιορισμός κόστους

Πρόσφατα η νορβηγική Statoil ανακοίνωσε πως μεταθέτει για αργότερα την έναρξη παραγωγής πετρελαίου στα σημεία εξόρυξης Aasta Hansteen και Mariner. Πρόκειται για projects που θα υλοποιούνταν το 2017, αλλά πλέον πήραν παράταση μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

«Παρά το γεγονός πως τα αποθέματα πετρελαίου, στην τρέχουσα συγκυρία, ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια βαρέλια, η παραγωγή του μαύρου χρυσού στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, σε χώρες εκτός ΗΠΑ», σχολιάζουν αναλυτές της Goldman Sachs, παρακολουθώντας στενά την πορεία των συμβολαίων του μαύρου χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία – η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου στον πλανήτη – εμμένει για παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ με στόχο τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς που έχει ήδη αποκτήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider