Ιταλική Κυβέρνηση εναντίον Ευρωζώνης

Κώστας Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλική Κυβέρνηση εναντίον Ευρωζώνης

Η Ευρωζώνη αποτελείται από 19 κράτη της ΕΕ με νόμισμα το ευρώ για 340 εκατομμύρια πολίτες. Στη νομισματική ένωση της Ευρωζώνης, όπως το δολάριο στις ΗΠΑ, ισχύουν ορισμένοι κοινοί κανόνες, κάποιοι αφορούν την Ευρ. Κεντρική Τράπεζα (επιτόκια και πληθωρισμός) και άλλοι πολιτικές των κυβερνήσεων (δημόσιο έλλειμμα και δημόσιο χρέος). Αυτοί οι κοινοί κανόνες διαμορφώνουν το πλαίσιο της Ευρωζώνης με οικονομικά κριτήρια, χωρίς οποιοδήποτε κοινωνικό δείχτη.

Στις μέρες μας εξελίσσεται μια «σύγκρουση» στην Ευρωζώνη. Η Ιταλία κυβερνάται από συνασπισμό δύο κομμάτων, ένα κόμμα «πλουσίων» και ένα «φτωχών», με κοινό σημείο τον ευρωσκεπτικισμό και αντίπαλο την ΕΕ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε δαπάνες έξω από το προκαθορισμένο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Φυσικά, η Ιταλία ξεχωρίζει για το μέγεθος της από άλλες περιπτώσεις (Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο). Είναι 3η σε μέγεθος οικονομία στην Ευρωζώνη και 4η στην ΕΕ, με δική της παραγωγική βάση που δεν είναι υπό κατάρρευση, ούτε οι τράπεζές της υπό πτώχευση. Επιπλέον, ο κυβ. συνασπισμός προσδοκεί ότι θα ενδυναμωθεί περισσότερο στις επόμενες ευρωεκλογές.

Σε συζήτηση στην υπό διαμόρφωση έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις «Πολιτικές στην Ευρωζώνη», στην οποία είμαι ο εισηγητής, ο εκπρόσωπος του Ιταλικού Κοινοβουλίου ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν αγνοώντας την Ευρωζώνη. Οι αγορές ξεκίνησαν ήδη να αντιδρούν «τιμωρητικά» με μειώσεις στις τιμές των ιταλικών ομολόγων και μετοχών τραπεζών. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η «τιμωρία» από τις αγορές μεταφέρεται πλέον ραγδαία στην οικονομία της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας προκάλεσε εντός μερικών μηνών σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα, χωρίς το καθεστώς Ερντογάν να εξεύρει επαρκή τρόπο αντίδρασης. Στη συζήτηση όμως της έκθεσης «ξεχώρισε» και ο Αβ. Νεοφύτου (από το Κυπριακό Κοινοβούλιο) για την επιμονή του να εγκωμιάζει την Ευρ. Επιτροπή χωρίς οποιαδήποτε κριτική.

Ως εισηγητής, άσκησα κριτική στην Επιτροπή για τις προτεινόμενες περικοπές στα Ταμεία Συνοχής που προορίζονται για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και εξήγησα ότι, τυχόν θέσπιση πρόσθετων προϋποθέσεων στην άντληση τέτοιων πόρων θα ακυρώσει τον σκοπό λειτουργίας των Ταμείων. Επιπλέον, πρότεινα επενδύσεις για ώθηση της απασχόλησης και ευελιξία στους κανόνες ώστε συγκεκριμένες δαπάνες (π.χ. σε υγεία και παιδεία) να εξαιρούνται από τους περιορισμούς της Ευρωζώνης και προειδοποίησα για την επιτακτική ανάγκη πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων πριν την επόμενη κρίση.

Σημείωση: Η 25χρονη Νάντια Μουράτ βραβεύτηκε πρόσφατα με το Νόμπελ Ειρήνης. Το 2014 ήταν μεταξύ εκατοντάδων κοριτσιών από την κουρδική μειονότητα Γεζίτι που απήχθηκαν από τους τζιχαντιστές. Τα έξι αδέλφια και η μητέρα της δολοφονήθηκαν. Η Μουράτ υπέστη φριχτά σεξουαλικά βασανιστήρια προτού δραπετεύσει. Έκτοτε ανέλαβε να αποκαλύψει όσα υπέστη με σκοπό να αναδείξει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και την ανάγκη τιμωρίας των εγκληματιών. Τις προάλλες, επανέλαβε ότι οι εγκληματίες πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αν ήταν θύμα της τουρκικής εισβολής το 1974, διάφοροι εγχώριοι νεοταξικοί θα την κατηγορούσαν δημόσια ή ιδιωτικά ως… φρενοβλαβή, εκδικητική, εθνικίστρια και άλλες ανοησίες γιατί… «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider