Τσίπρας vs Μητσοτάκης: Ποιός είναι περισσότερο αξιόπιστος στην προσέλκυση επενδύσεων;

Κώστας Μήλας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας vs Μητσοτάκης: Ποιός είναι περισσότερο αξιόπιστος στην προσέλκυση επενδύσεων;

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης μιλάνε για boom επενδύσεων. Ποιός είναι περισσότερο αξιόπιστος στην προσέλκυση επενδύσεων; Εκεί θα παιχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μάλλον «ψαλιδίζουν» σε μεγάλο βαθμό τα «φτερά» του κ. Τσίπρα. Και τούτο επειδή η ετήσια ανάπτυξη «κατέβασε ταχύτητα» από το 2,5% το πρώτο τρίμηνο στο 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Και πως να περιμένουμε κάτι καλύτερο όταν οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εξακολουθούν να απογοητεύουν;

Πράγματι, ο ετήσιος ρυθμός τους παρέμεινε αρνητικός για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο από το -10,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2018 στο -5,4% το δεύτερο τρίμηνο του ιδίου έτους. Εκείνο όμως που θα πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού στις επενδύσεις είχαμε να δούμε από την περίοδο του αχρείαστου Δημοψηφίσματος του 2015 (όταν ο πρωθυπουργός μας γύρισε κυνικά το Όχι σε Ναι) και της επιβολής των capital controls, δηλαδή το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2015 (βλέπε: http://www.statist ics.gr/el/statistics/-/publication/SEL84/2018-Q2).

Αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καλύτερο επενδυτικό αφήγημα.

Μόνο εάν τολμήσει να συγκρουστεί με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και τα βαρίδια του παρελθόντος (πλείστα όσα υπάρχουν και στο δικό του κόμμα!) θα πείσει τον Έλληνα πολίτη!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider