Σχετικά συγκρατημένος ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ

Κώστας Μήλας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχετικά συγκρατημένος ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ

Ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη εμφανίσθηκε λιγότερο μαχητικός σε σχέση με προηγούμενες ομιλίες του και κρατούσε σχετικά μικρό «καλάθι». Σημειώνω τα ακόλουθα:

1. Θα προχωρήσει, κατόπιν συνεννοήσεων με την Τρόικα, σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν έκανε αναφορά στο ύψος της αύξησης αλλά, όπως έχω αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο μου στην Καθημερινή, μόνο μια μικρή αύξηση (η οποία πολιτικά δε θα τον ωφελήσει) είναι συμβατή με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας (http://www.kathimerini.gr/982731/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/o-katwtatos-mis8os-den-prepei-na-ay3h8ei-panw-apo-1).

2. Θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από 1/1/2019 με οφέλη κυρίως για τις περιουσίες χαμηλής αξίας. Φαντάζομαι αυτό θα περάσει από το «κόσκινο» της Τρόικα καθώς αυτή θα θελήσει να ακούσει περί ισοδύναμων έτσι ώστε να μην υπάρξει απώλεια φορολογικών εσόδων.

3. Θα μειώσει τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος 4-ετίας. Μα η 4-ετία του κ. Τσίπρα κλείνει σε ένα χρόνο από σήμερα, εάν δεν τον «ρίξει» το καλούμενο «Μακεδονικό». Σε κάθε περίπτωση, ας μην περιμένουμε ισχυρή ανάπτυξη λόγω του φορολογικού αυτού μέτρου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μία μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% το 2019 θα αυξήσει το ΑΕΠ μόνο κατά 0,1% σε βάθος 12-ετίας (http://www.oecd.org/economy/economic-survey-greece.htm).

Φαντάζομαι ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού των ελληνικών ομολόγων, η οποία προκάλεσε, και προκαλεί, ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, συνέβαλλε στην σχετικά συγκρατημένη (από άποψη παροχών) ομιλία του κ. Τσίπρα μήπως και πείσει τις αγορές για την πολιτική του αξιοπιστία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider