Ο Μικρομεσαίος

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μικρομεσαίος

Ένας Διευθυντής, Πωλητής, Δημοσιοσχεσίτης, Βιοπαλαιστής, Φοροφυγάς ή Μικροαπατεώνας…

Ο Χώρος των Μικρομεσαίων, ουσιαστικά των πολλών μικρών και των λίγων μεσαίων και πάντα με μέτρο την Ελληνική πραγματικότητα των Επιχειρήσεων, είναι πολύπαθος, πολυτάραχος, αλλά ενδιαφέρων.

Ο Χώρος αυτός, είμαστε εμείς, γνωστοί και μη εξαιρετέοι: Ο έμπορος, ο λογιστής, ο δικηγόρος, ο οικοδόμος, ο εστιάτορας, ο φαρμακοποιός… Η γειτονιά μας δηλαδή, που λίγο πολύ παλεύει για να ζήσει και να μεγαλώσει τα παιδιά της με αξιοπρέπεια.

Αυτός λοιπόν ο Μικρομεσαίος, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά, βιοπορίζομαι και συνταξιδεύω μαζί του εδώ και 33 χρόνια, ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το 98% της Ελληνικής Οικονομίας σε επίπεδο Εισοδήματος, περισσότερο από το 70% σε επίπεδο απασχόλησης και είναι ο «σάκος του μποξ», από την άλλη πλευρά της Όχθης, για όλα τα κακά που συμβαίνουν στην Ελληνική Οικονομία.

Ποιος φταίει όταν:

Η Ελληνική Οικονομία, έχει λάθος διάθρωση...

Η Ελληνική Οικονομία, έχει στρεβλή θέση για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη…

Στην Ελληνική Οικονομία, οι Επιχειρήσεις Φοροδιαφεύγουν...

Στην Ελληνική Οικονομία, οι Επιχειρήσεις Φοροαποφεύγουν…

Ο Μικρομεσαίος φταίει, γιατί είναι αυτός που: κλέβει, κρύβει, αδιαφορεί, κοροϊδεύει, κονομάει, ενώ ταυτόχρονα είναι, άσχετος, ανεκπαίδευτος, απολίτιστος, αθυρόστομος, απαιτητικός, όχι σύγχρονος, όχι αναμορφωτής, όχι αποφασιστικός, όχι οραματιστής και ότι άλλο θέλετε και όπως το θέλετε…

Αυτά τα σκέφτονται, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και ο Εργοδότης τους, το Ελληνικό Κράτος με την Πολιτική του Ηγεσία και τους Θεσμικούς συμπαραστάτες του, οι οποίοι βλέπουν τον Μικρομεσαίο ως πελάτη και μόνο.

Να δούμε όπως το θέμα και λίγο αλλιώς. Να το δούμε με τα μάτια των Μικρομεσαίων και επιτρέψτε μου να τους εκπροσωπήσω με τον λόγο μου…

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο Μικρομεσαίος, ο οποίος λίγο πριν τις Εκλογές χαρακτηρίζεται από τα Πολιτικά Κόμματα ως η Ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, ο Στυλοβάτης, ο Ξεχωριστός και όλα αυτά τα υπέροχα, αλλά μόνο μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Αμέσως μετά, έχουμε την μετάλλαξη του Στυλοβάτη, στα χειρότερα που έχουν φέρει την καταστροφή στην Ελληνική Οικονομία.

Όχι δεν φταίει η Διαφθορά, τα Συμφέροντα και η Φοροδιαφυγή των εκατομμυρίων, ούτε η Προστασία των «δικών» μας, η συγκάλυψη, ο Μη Έλεγχος, αλλά φταίει η «Φοροδιαφυγή της Τυρόπιττας», το Εθνικό Σπορ της μικροφοροδιαφυγής, που αποκτά μορφή στο πρόσωπο του Μικρομεσαίου.

Ο Μικρομεσαίος λοιπόν, είναι ένα πολύ γενναίο άτομο, το οποίο ξεκινά να δραστηριοποιείται, λόγω μη ύπαρξης μεγάλων επιχειρήσεων για να τον απορροφήσουν επαγγελματικά με αξιοπρεπείς συνθήκες, λόγω άγνοιας Κινδύνου, από διαστροφή να βρεθεί μόνος απέναντι σε όλους και πιθανά γιατί νομίζει ότι είναι καλός σε κάτι και τολμάει τη «βουτιά στο κενό».

Δεν έχει βοήθεια από Θεσμικά όργανα, δηλαδή Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες και Υπουργεία. Η μόνη του υποστήριξη, περισσότερο ψυχολογική θα έλεγα και όχι ουσιαστική είναι από φίλους και από άναρχες συζητήσεις με επαγγελματίες του χώρου και τώρα τελευταία από το Διαδίκτυο.

Με βάση λοιπόν, την Ιδέα, χωρίς Υποστήριξη Ανάλυσης Δεδομένων, χωρίς Προϋπολογισμό και Business Plan, με την βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας, με τις Οικονομίες του Μπαμπά, της Μαμάς, της Γιαγιάς, τις δικές του, ανοίξαμε και ο Θεός Βοηθός…

Αφεντικό και Πωλητής και Διευθυντής και Καθαριστής και ό, τι άλλο χρειαστεί, γιατί η Ζωή δεν είναι εύκολη για να βγάλεις τον επιούσιο.

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, αρχίζει ο αγώνας της Επιβίωσης. Αγώνας απαιτητικός, δύσκολος, καθημερινός, που πρέπει όμως μετά από ένα χρονικό διάστημα, εκτός από τις αγορές και τα έξοδα της Επιχείρησης που πρέπει να πληρωθούν, να φέρει και ένα ποσό στον Μικρομεσαίο, όχι μεγάλο αλλά ένα ποσό που ψυχολογικά θα τον βοηθήσει να αντέξει. Λίγο το ένα, λίγο το άλλο, ο χρόνος κυλάει, αφήνοντας απλήρωτες Υποχρεώσεις οι οποίες για όσους τις αντέχουν και τις διαχειρίζονται με αύξηση τζίρου, συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ οι υπόλοιποι που είναι μάλλον οι περισσότεροι, κλαίνε για τα χαμένα χρήματα και φυσικά κατηγορούν όποιον βρουν μπροστά τους, εκτός από τους ίδιους που τα έκαναν όλα τέλεια…

Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλα τα κακά του χώρου, αλλά και όλα τα καλά. Όταν λέω να τα αντιληφτούμε εννοώ επίσης όλοι: και οι Συνεργάτες και οι Πελάτες και το Κράτος και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι Θεσμικοί παράγοντες.

Αν δεν υπήρχαν οι Μικρομεσαίοι οι οποίοι καλύπτουν τον μεγάλο κομμάτι της Ιδιωτικής Αγοράς, πως θα ήταν η κατάσταση;

Σήμερα που μιλάμε θα ήταν τραγική...

Εκατοντάδες Χιλιάδες άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι Μικρομεσαίοι, θα προστίθεντο στο μεγάλο αριθμό των σημερινών Ανέργων.

Πολλές Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι οποίοι εργάζονται στις Μικρομεσαίες που έκλεισαν, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα.

Εξαφάνιση της Ελπίδας, για όλους τους νέους, η οποία ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία. Έλλειψη Ανταγωνισμού στην Αγορά και κατάληψη των μεριδίων της Αγοράς από εταιρείες μεγαλύτερες, οι οποίες θα προωθούν μόνο τα προϊόντα που εξυπηρετούν το κέρδος το δικό τους και όχι το όφελος του καταναλωτή Πολίτη.

Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά σταδιακά θα αποκατασταθούν, αλλά πολύ σταδιακά… Μιλάμε θα περάσουν πολλά χρόνια Δυστυχίας για να ξαναβρεθεί το σημείο Ισορροπίας.

Στο νέο αυτό σημείο, οι Μεγάλες και οι Μεσαίες Επιχειρήσεις θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο και οι σημερινές Μικρομεσαίες θα έχουν πολύ μικρότερο μερίδιο, αλλάζοντας τελείως το profile που έχουν σήμερα.

Πώς θα είναι , τι ρόλο θα παίζουν, τι προδιαγραφές θα χρειάζονται για την επιβίωση τους, ποιοι θα πρέπει να είναι σαν πρόσωπα οι Νέοι Μικρομεσαίοι και με ποια προσόντα και κόπο θα σταθούν στην Αγορά;

Κατά την γνώμη αυτό θα συμβεί αναπόφευκτα, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή δομή της Οικονομίας. Η Πρόταση είναι να συμβεί ομαλά ή τέλος πάντων, όσο πιο ομαλά και σταδιακά γίνεται. Να βοηθήσουν όσοι πρέπει να βοηθήσουν, αδιαφορώντας για τα ανταλλάγματα και τις πελατειακές σχέσεις.

Μέσα από τις διαδικασίες αυτές, ο Στόχος είναι να σωθούν όλοι; Όχι βέβαια. Ο Στόχος όμως είναι να ΜΗΝ καταστραφούν και αυτοί που αξίζει τον κόπο να σωθούν.

Μικρομεσαίοι φίλοι μου, η Αγορά αλλάζει, οι Εποχή που ξέραμε αφήνει την θέση της σε Νέα Εποχή, πιο Δυτική, πιο Ευρωπαϊκή.

Ένα έχω να σας συμβουλεύσω: Ή Προσαρμοστείτε ή Οπισθοχωρήστε Οργανωμένα, ώστε να έχετε τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Σας Εύχομαι τα καλύτερα, από Καρδιάς…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider