Στα ακραία καιρικά φαινόμενα καταρρέουν οι δομές και οι υποδομές

Ιωάννης Ζαχίλας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ακραία καιρικά φαινόμενα καταρρέουν οι δομές και οι υποδομές

Σε τέτοιου είδους πυρκαγιές, όταν τα φαινόμενα είναι ακραία, τα μέτωπα δεν είναι ενιαία. Τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην επιχείρηση ανάσχεσης αυτής της λαίλαπας πολλαπλασίασε ο αιφνιδιασμός των κατοίκων.

Οι κάτοικοι μιλούν για αιφνιδιασμό, κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε. Όταν οι πολίτες λένε πως αρχικά ο αρχικά ο καπνός ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά και μετά είδαν τη φωτιά μέσα στα σπίτια τους, καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, αιφνιδιάστηκαν.

Στην πορεία μου έχω αντιμετωπίσει πολλές πυρκαγιές και καμένα αυτοκίνητα, αλλά για πρώτη φορά είδα αυτοκίνητα σε τέτοια κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση έλιωσαν μέχρι και οι ζάντες, διότι οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές.

Είχαμε την εκδήλωση χαρακτηριστικού ακραίου καιρικού φαινομένου και στα ακραία καιρικά φαινόμενα καταρρέουν οι δομές και οι υποδομές. Όποιο σχέδιο και να υπήρχε δεν μπορούσε να αντέξει σε αυτό το ακραίο φαινόμενο. Η πυροσβεστική δεν μπορούσε να αναπτύξει το σχέδιο της.

Οι καταστροφές δικαιολογούνται λόγω του αιφνιδιασμού και της γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσε να υπάρξει σχέδιο εκκένωσης σε μια περιοχή σαν το Μάτι, το οποίο χωροταξικά είναι άναρχο.

Δεν υπάρχει πυροσβέστης που να θέλει να χρονοτριβεί, όπως λέγεται. Αυτό που θέλει είναι να σβήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη φωτιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider