Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του ΟΟΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του ΟΟΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) έθεσε σε εφαρμογή την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσεων ενάντια στη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και Μεταφορά των Κερδών - ΔΦΒΜΚ (Base Erosion & Profit Shifting - BEPS), δηλαδή ενάντια στους σχεδιασμούς διεθνούς φοροαποφυγής, η οποία λαμβάνει χώρα με την εκμετάλλευση κενών ή / και αναντιστοιχιών των φορολογικών νομοθεσιών και την τεχνητή μεταφορά των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο ΟΟΣΑ παρουσίασε τις τελικές του εκθέσεις επί ενός Σχεδίου 15 Δράσεων για την αντιμετώπιση της ΔΦΒΜΚ, οι οποίες, τον Νοέμβριο του 2015, έγιναν αποδεκτές από τους ηγέτες των 20 πιο αναπτυγμένων κρατών (G20). Οι δράσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων στην τεκμηρίωση ενδοομιλικών τιμολογήσεων με εκθέσεις ανά χώρα (Country-by-Country Reporting - CbCR), στη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων μηχανισμών επίλυσης διαφορών, στη θέση σε ισχύ Πολυμερούς Σύμβασης για την υλοποίηση μέτρων σχετικών με τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και τη ΔΦΒΜΚ, κλπ.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο ΟΟΣΑ ανέπτυξε ένα Πλαίσιο Συνεργασίας (ΠΣ) των κρατών (το οποίο σήμερα αριθμεί 113 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) για τον συντονισμό της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσεων. Τα κράτη που συμμετέχουν στο ΠΣ του ΟΟΣΑ έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν με συνέπεια το πακέτο μέτρων για τη ΔΦΒΜΚ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, αρκετές είναι οι εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα σε επίπεδο εθνικής νομοθεσίας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του Ν.4438/2016, η Ελλάδα προέβη σε θέσπιση σαφών διαδικαστικών κανόνων σχετικά με την πρόσβαση και χρήση της Διαδικασίας Αμοιβαίου Διακανονισμού (ΔΑΔ). Η ΔΑΔ προβλέπεται στις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) και επιτρέπει στα συμβαλλόμενα κράτη να επιλύουν περιπτώσεις διπλής φορολογίας, και ασυνέπειες στην ερμηνεία και εφαρμογή των ΣΑΔΦ.

Περαιτέρω, ο Ν.4474/2017 ενσωμάτωσε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2015/2376 σε σχέση με την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας, και, ειδικότερα, σχετικά με ειδικές αποφάσεις επί του τρόπου φορολόγησης, π.χ. επί της εφαρμογής αποδεκτού περιθωρίου κέρδους σε περίπτωση ενδοομιλικών συναλλαγών, κλπ., που τυχόν εκδίδει η Φορολογική Διοίκηση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πριν λάβουν χώρα τα σχετικά φορολογικά περιστατικά.

Επίσης, ο Ν.4484/2017 εισήγαγε τον θεσμό των εκθέσεων ανά χώρα (CbCR), στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης ενδοομιλικών τιμολογήσεων. Οι υποχρεώσεις για τις εκθέσεις ανά χώρα είναι γενικότερα ευθυγραμμισμένες με τις σχετικές οδηγίες του ΟΟΣΑ.
Επιπλέον, σε επίπεδο ΕΕ, έχουν θεσπιστεί οι Οδηγίες 2016/1164 και 2017/952 για τη θέσπιση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής. Η τυπική ενσωμάτωση των εν λόγω Οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Οι Οδηγίες αυτές προβλέπουν κανόνες που επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τη φορολόγηση κατά την έξοδο (exit taxation), π.χ. κατά τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας σε τρίτη χώρα, καθώς και τις αναντιστοιχίες στη φορολογική αντιμετώπιση υβριδικών χρηματοπιστωτικών μέσων, κλπ.

Τέλος, σε διεθνές επίπεδο, μετά την κατάθεση του οργάνου επικύρωσης από τη Σλοβενία ως πέμπτο κατά σειρά Κράτος στις 22 Μαρτίου 2018 (μετά την Αυστρία, τη Νήσο Μαν, τη Νήσο Τζέρσεϊ και την Πολωνία), η Πολυμερής Σύμβαση ΔΦΒΜΚ (Multi-Lateral Instrument - MLI) θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, 2018 για τις εν λόγω χώρες. Το MLI αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά διάφορες διατάξεις των ΣΑΔΦ που εφαρμόζει η Ελλάδα, αφότου τα διάφορα συμβαλλόμενα κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) προβούν στις απαραίτητες ενέργειες επικύρωσης.

Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι αναντίρρητο ότι οι φορολογικοί κανόνες αλλάζουν ραγδαία παγκοσμίως από έτος σε έτος. Το 2018, αναμένεται η υλοποίηση πολυάριθμων μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου διεθνούς συστήματος εταιρικής φορολόγησης ενάντια στη ΔΦΒΜΚ. Στο νέο περιβάλλον, τα φορολογικά στελέχη των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς και να εξετάσουν τις λειτουργικές και χρηματοοικονομικές δομές των επιχειρήσεων, καθώς και να επανεκτιμήσουν τις φορολογικές τους στρατηγικές, με στόχο την ανάπτυξη ενός εταιρικού φορολογικού πλαισίου που θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider