Βασικοί κανόνες για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης

Ηλιοστάλακτη (Ήλια) Γούναρη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βασικοί κανόνες για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης

Η εθνική σύνταξη που ως γνωστόν δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό προστίθεται στο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης και το άθροισμα που προκύπτει αποτελεί από την 13/5/2016 (ν4387/2016, άρθρο 2) το ποσό της σύνταξης που χορηγείται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου.

Με τις τελευταίες ρυθμίσεις του ν 4488/2017 (νόμος Αχτσιόγλου) επεκτείνεται η χορήγηση της εθνικής σύνταξης ακόμα και στους συνταξιούχους με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης.

Η θέσπιση της εθνικής σύνταξης του νόμου 4387/2016 αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια για το τελικό ποσό της σύνταξης που προκύπτει από τον νέο υπολογισμό. Η χορήγηση της εθνικής σύνταξης προστατεύει από μειώσεις των ποσών της σύνταξης ιδιαίτερα τους εργαζόμενους με χαμηλές αμοιβές και λίγα χρόνια εργασίας που συνταξιοδοτούνται από την 13/5/2016 λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου καθώς και όσους ασφαλισμένους επιλέγουν την μειωμένη συνταξιοδότηση.

Η εθνική σύνταξη αποδεικνύεται ότι λειτουργεί ως ρυθμιστής ασφαλείας για το ύψος της σύνταξης και συνεπώς διατηρεί αυτήν σε αξιοπρεπή επίπεδα αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την κατάργηση των κατωτάτων ορίων του προγενέστερου καθεστώτος.

Οι βασικοί κανόνες που διέπουν τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης είναι:

1. Χορήγηση πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης

Για να χορηγηθεί πλήρες το ποσό της εθνικής σύνταξης θα πρέπει ο συνταξιούχος για λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος να έχει συμπληρώσει 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα και τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Για λήψη σύνταξης λόγω αναπηρίας θα πρέπει επιπλέον να έχει κριθεί με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης ορίζεται σε 384 ευρώ μηνιαίως.

2. Χορήγηση μειωμένου ποσού της εθνικής σύνταξης

Το ποσό της εθνικής σύνταξης αντίθετα από το ποσό της ανταποδοτικής μειώνεται πχ λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης γήρατος η σύνταξης αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80% η λόγω χρόνου ασφάλισης λιγότερο των 20 ετών η λόγω διαμονής στην χώρα μικρότερης των 40 ετών.

Ειδικότερα το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται:

α) λόγω διαμονής μόνιμης και νόμιμης στην Ελλάδα χρονικής διάρκειας μικρότερης των 40 ετών.

Για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους που συμπληρώνεται το κατά περίπτωση όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης λόγω γήρατος ή το έτος υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40.

β) λόγω χρόνου ασφάλισης μικρότερου των 20 ετών.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών, εφόσον. Ειδικότερα:

• Για 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ

• Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ

• Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ

• Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ

• Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και

• Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Με τις τελευταίες ρυθμίσεις του ν 4488/2017 (νόμος Αχτσιόγλου) επεκτείνεται η χορήγηση της εθνικής σύνταξης ακόμα και στους συνταξιούχους με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης.

Η προϋπόθεση συμπλήρωσης δεκαπέντε ετών ασφάλισης για την καταβολή της εθνικής σύνταξης δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των δεκαπέντε ετών.

Στην περίπτωση αυτή το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται αυτού που αντιστοιχεί στα δεκαπέντε έτη ασφάλισης, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 245 ευρώ .

γ) λόγω ορίου ηλικίας δηλ λόγω λήψης μειωμένης σύνταξης.

Στις περιπτώσεις καταβολής μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή σε όριο ηλικίας μικρότερο από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο για πλήρη σύνταξη, το ποσό της εθνικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται του αντίστοιχου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης δεν υπερβαίνει το ποσοστό μείωσης που αντιστοιχεί σε πέντε έτη ηλικίας (60 μήνες), ενώ δεν επιβάλλεται το επιπλέον ποσοστό μείωσης ύψους 10% που προβλέπονταν από τις σχετικές διατάξεις του Ν.4336/2015 .

δ) λόγω λήψης μειωμένου ποσοστού αναπηρίας.

Ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που θα λάβει ο συνταξιούχος η μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης διαμορφώνεται ως εξής:

Για ποσοστό από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης. Για ποσοστό από 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.

3. Συνυπολογισμός των πλασματικών ετών στην εθνική σύνταξη

Οι πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης με εξαγορά συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης όπως και της ανταποδοτικής. Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και αξιοποιούνται μόνο για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (π.χ. χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας ή ανεργίας) συνυπολογίζονται για την διαμόρφωση του ποσού της εθνικής σύνταξης ενώ αντίθετα δεν συνυπολογίζονται για την ανταποδοτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider