Αέρα στα πανιά του Όρμπαν, μαύρα πανιά στη δημοκρατία

Ζέφη Δημαδάμα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέρα στα πανιά του Όρμπαν, μαύρα πανιά στη δημοκρατία

Ακόμη μια φορά η ρητορική του μίσους, η ξενοφοβία και η αντίληψη του «εμείς» και «αυτοί» επικράτησε στην Ευρώπη. Εν μέσω ενός ακραίου λαϊκίστικου παραληρήματος η Ουγγαρία παραδόθηκε στο κόμμα Fidesz του Όρμπαν δίνοντας του 133 έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο σε σύνολο 199 εδρών. Αέρα στα πανιά του Όρμπαν για την τρίτη επανεκλογή του!

Και ενώ αναμενόταν ότι η μεγάλη συμμέτοχη των πολιτών στις εκλογές, με ρεκόρ 20ετίας αγγίζοντας το 70%, θα ενίσχυε την αντιπολίτευση δυστυχώς επιβεβαίωσε την ισχυρή επιρροή του εθνολαικισμού στους Ούγγρους πολίτες.

Η αντιπολίτευση αγωνίζεται σε ένα δυσμενές περιβάλλον να αντιτάξει τις δυνάμεις της, να ακουστεί η άποψή της και να αντισταθεί στην επιχείρηση χειραγώγησης των δημοκρατικών θεσμών. Μάταια. Η γλώσσα του λαϊκισμού έχει συνθλίψει κάθε λογική φωνή ενώ η προεκλογική καμπάνια του κυβερνόντος κόμματος για την «μεταναστευτική εισβολή αλλοθρήσκων» στην Ουγγαρία φαίνεται πως έσβησε κάθε φωνή μετριοπάθειας.

Παρά τις δηλώσεις εκπροσώπων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ότι δεν διασφαλίστηκαν ισότιμοι όροι και ιση μεταχείριση σε όλα τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο, τίποτε δεν άλλαξε. Ειδικότερα, ο εκλογικός παρατηρητής του ΟΑΣΕ Ντάγκλας Ουέικ προέβει σε δημόσια δήλωση για τις τεράστιες δαπάνες κατά την προεκλογική περίοδο του κόμματος Fidesz καθώς και τις «θολές» πηγές χρηματοδότησής του, ωστόσο κανείς δεν αντέδρασε. Αντίθετα, η νέα κυβέρνηση με τους 133 εκπροσώπους της σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της με αλλαγές οι οποίες ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την πολυφωνία, τη θεσμική, δημοκρατική λειτουργία του κράτους και την ελευθερία των πολιτών.

Είναι προς εξέταση και διερεύνηση η ιδιόμορφη ανοχή της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και η οπισθοδρόμηση σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στην Ουγγαρία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτή η ανοχή και η σιωπή όμως είναι αυτές που ενισχύουν τους αυταρχικούς πολιτικούς, οι οποίοι με το μανδύα του «υπερπατριώτη», ή του «αντισυστημικού», του «δυνατού και του ρωμαλέου ηγέτη» υιοθετούν μια σκληρή ατζέντα, η οποία επιδιώκει να μετατρέψει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες σε εξιλαστήρια θύματα ή σε δυνητικούς μισητούς εχθρούς.

Δεν ξεχνάμε την αποδοκιμασία της ουγγρικής κυβέρνησης στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που «τόλμησε» να απορρίψει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων.

Ή την απάντηση του πρωθυπουργού Όρμπαν στην επιστολή που του απέστειλε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την ανάγκη υιοθετήσεις των ποσοστώσεων ανα χώρα, για την υποδοχή των μεταναστών, ότι είναι βία και μόνο «βία» ο μηχανισμός των υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα τις υλοποιήσουν!

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και δημόσια πρόσωπα υιοθετούν δυστυχώς με ευκολία την ρητορική μίσους και λαϊκισμού, την ισοπέδωση όλων χωρίς όρια ή διαχωριστικές γραμμές. Ίσως έχουμε λησμονήσει τις αρχές και τις αξίες του Διαφωτισμού, ίσως θα πρέπει «να πιάσουμε εξ αρχής το νήμα» του τι είναι δημοκρατία, ελευθερία, πολυφωνία, ανεξιθρησκία, ανθρώπινα δικαιώματα γιατί πιθανότατα, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ευημερίας και ευμάρειας, «βολευτήκαμε» και το χειρότερο ίσως εκμαυλιστήκαμε, πολίτες και πολιτικοί.

Αέρα στα πανιά του Όρμπαν αλλά δυστυχώς μαύρα πανιά στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider