Πολιτική βούληση για εφαρμογή της νομοθεσίας στο ποδόσφαιρο

Ανδρέας Λοβέρδος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτική βούληση για εφαρμογή της νομοθεσίας στο ποδόσφαιρο

Όσο αληθινό είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που πηγαίνουν στις κερκίδες των ελληνικών ποδοσφαιρικών γηπέδων αποτελείται από έντιμους φιλάθλους, πιστούς υποστηρικτές της ομάδας τους που αγαπούν το άθλημα, άλλο τόσο πραγματικό είναι το γεγονός ότι στα γήπεδα εμφανίζεται αδιάλειπτα και μια μειοψηφία οπαδών που κάνει την ζημιά. Όσο λοιπόν αυτή η μειοψηφία υφίσταται είτε στις κερκίδες των φιλάθλων είτε στους πάγκους των παραγόντων μιας ομάδας, εθελοτυφλούμε μπροστά στην ποδοσφαιρική κρίση που υπάρχει στην χώρα μας.

Τις κατά καιρούς εξαγγελίες και μάλιστα με μεγάλα λόγια και υποσχέσεις υπουργών για θέσπιση νόμων που θα αντιμετωπίσουν δραστικά αυτή την κρίση έρχεται η σημερινή κρατούσα κατάσταση στον χώρο του ποδοσφαίρου να τις ακυρώσει με τον πλέον αναντίρρητο τρόπο. Η 6η Μαΐου του 2015 δεν είναι και τόσο μακριά. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής διατυμπάνιζε από το βήμα της Βουλής ότι «ο νόμος για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας» και παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, σήμερα τρία χρόνια μετά ο νόμος όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε αποτελεσματικά, αλλά επιπλέον η κατάσταση βρίσκεται στο μη περαιτέρω.

Θα αποφύγω να αναφερθώ στις κούφιες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας για να δοθεί λύση στο πρόβλημα» γιατί άλλωστε δεν είναι οι μόνες που αποδείχτηκαν φρούδες. Και θα επισημάνω όχι μόνο ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας αλλά κυρίως ως φίλαθλος με σταθερή παρουσία στην κερκίδα της ομάδας μου, ότι η ψήφιση ενός νόμου δεν αποτελεί από μόνη της την λύση του προβλήματος. Ο μόνος νόμος που ίσχυσε και τελεσφόρισε ήταν ο αθλητικός νόμος του Ανδρέα Φούρα το 1997, με την συγγραφή του οποίου είχα επιφορτισθεί ως πρόεδρος της σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Επειδή μάλιστα η νομοπαρασκευαστική διαδικασία είχε προσλάβει μεγάλη δημοσιότητα, όλοι οι μετέπειτα υπουργοί δημαγωγούσαν με το σύνθημα πως θα φέρουν αυτοί έναν νέο νόμο, καλύτερο, που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Οι νόμοι όμως δεν λύνουν προβλήματα, η εφαρμογή τους δίνει τις λύσεις.

Από τότε και μέχρι σήμερα η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Για το λόγο αυτό ας μην προσποιούμαστε. Το πρώτο που απαιτείται για να γίνουν ριζικές αλλαγές θεσμικού, διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα σε ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού είναι η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία. Έχει η Ελλάδα δυστυχώς κατοχυρώσει το αξίωμα, πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι η εφαρμογή των νόμων, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Κι αυτό γιατί οι νομοθεσίες είναι «για τα μάτια του κόσμου». Ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται.

Η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαθέτει αυτή την βούληση αλλά με δεδομένο ότι ακόμη και για το πιο απλό ζήτημα δεν ξέρει πως να αντιδράσει, επέλεξε και πάλι να μιλήσει για μελλοντικούς νόμους που δήθεν θα λύσουν όλα τα προβλήματα! Τί κρίμα δηλαδή που τόσα χρόνια, μεταξύ των οποίων και περισσότερο από τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δεν σκεφτήκαμε στην Ελλάδα αυτό που σκέφτηκε ο εφευρέτης νυν υφυπουργός Αθλητισμού…

Κανέναν, όμως, δεν μπορεί πια να κοροϊδέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κάθε πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί το μετατρέπει σε μεγαλύτερο αντί να το λύσει. Και τα τελευταία επεισόδια στο δράμα που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως και τα αντίστοιχα στο τέλος της περσινής χρονιάς, αποτελούν τη φωτογραφία της κυβερνητικής αποτυχίας.

Όσο γρηγορότερα φύγουν λοιπόν, τόσο το καλύτερο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider