Κάφκα ή Catch-22;

Λυκούργος Λιαρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάφκα ή Catch-22;

Στην Ελλάδα ο μόνος που «ασχολείται» με την προέλευση των κεφαλαίων ενός Ρώσσου Ολιγάρχη που έχει «αγοράσει» τη μισή Χώρα είναι ο Αμερικανός Πρέσβης. Το «Πόθεν Έσχες-Π-Ε» όμως, δεν ισχύει για αυτόν, τον Ολιγάρχη, αλλά ισχύει για τον καθέναν από εμάς, ακόμη και αν δεν εισπράττουμε χρήματα από το Δημόσιο. Το Π-Ε έχει εξελιχθεί σε όργανο βασανιστηρίου και θεραπεία δια «πάσα νόσο και …». Είναι το ιδανικό «όπλο-δικαιολογία» στα χέρια μίας διεφθαρμένης και οκνηρής διοίκησης που έχει καταστρέψει τη Χώρα ποικιλοτρόπως. Εφ’ ενός αρνούμενη και ανίκανη να παράξει έργο και αφ’ ετέρου σταματώντας κάθε δημιουργική πρωτοβουλία εν τη γενέσει της. Κυρίως είναι ένα σύγχρονο εργαλείο βασανιστηρίων στα χέρια μίας αδίστακτης Κυβέρνησης, αν και όταν το επιλέξει.

Ένα απλό παράδειγμα είναι τραγικά διαφωτιστικό. Είσαι συνταξιούχος του Δημοσίου, πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίου, 74 ετών. Ως συνταξιούχος «απαγορεύεται να εργάζεσαι επ’ αμοιβή», πουθενά, εκτός αν ζητήσεις να διακοπεί η συνταξιοδότησή σου, τελείως ή στο μεγαλύτερο μέρος της (αυτό… παίζεται). Επειδή είσαι μεν γέρος, αλλά όχι για πέταμα, σου έρχεται η όρεξη να κάνεις μία Μελέτη που θεωρείς χρήσιμη, σε ένα θέμα που κατέχεις πολύ καλά, κατά τεκμήριο. Η Μελέτη θα χρειαστεί βοήθεια, φοιτητών και επιστημόνων, που δέχονται να δουλέψουν φτηνά, αλλά όχι, όλοι,... τζάμπα. Επειδή κρίνεται χρήσιμη, βρίσκεις κάποια 20-30 χιλιάρικα από την «Αγορά», που κατατίθενται στον «Ειδικό Λογαριασμό (Βασανιστηρίων) Έρευνας- ΕΛΚΕ» του Πανεπιστημίου στο οποίο δίδασκες περίπου 30 χρόνια. Ο ΕΛΚΕ, σημειωτέον, παίρνει 15% για τις «υπηρεσίες» του. Είναι κάτι, σαν να πληρώνεις κάποιον για να σε βασανίζει, αλλά τί να κάνουμε;;

Μέγα Λάθος!!! Αφού κατατίθενται τα χρήματα, παίρνεις ένα γράμμα από το Διευθυντή. Σε… πληροφορεί πως είσαι ο «Επιστημονικά Υπεύθυνος» του Έργου με αριθμό τάδε, και αντί για «Ευχαριστώ» σου ανακοινώνει, φαντάζομαι το σαρδόνιο χαμόγελο α λα Σπίρτζη, πως σε τρεις μήνες πρέπει να κάνεις Δήλωση Π-Ε. Ακόμη και για κάποιον με μικρή περιουσία (ένα σπίτι) και χαμηλό εισόδημα (τη σύνταξη) αυτό θέλει λογιστή και έξοδα. Ακόμη και έτσι, σκέφτεσαι πως θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος, που «θησαυρίζει» παράνομα από ένα Έργο των €30.000 και λες, «ας το πάρει το ποτάμι, είμαστε και νομοταγείς να πούμε». Όμως, ξαφνικά, συνειδητοποιείς πως σου ζητούν Π-Ε για ένα Έργο για το οποίο οι ίδιοι που στο ζητούν ξέρουν πως ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, ως Συνταξιούχος του ίδιου Πανεπιστημίου, να πληρωθείς έστω και ένα Ευρώ. Τρελαίνεσαι;;; Που είσαι Josef Heller να ξαναγράψεις το «Catch-22»;; Σύγχρονα βασανιστήρια από το Ελληνικό Κράτος σε νέα Ύψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider