Δημόσιος Λόγος

Ιάκωβος Γκούμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημόσιος Λόγος

Συνήθως οι Δημόσιες Τοποθετήσεις, Ομιλίες ή Συνεντεύξεις Προσώπων του Δημοσίου Βίου, είναι βαρετές, επαναλαμβανόμενες και ανούσιες, ανεξάρτητα αν είναι Πολιτικά Πρόσωπα ή «το παλεύουν για να γίνουν».

Αντίθετα, η τελευταία ομιλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή, στο DELPHI ECONOMIC FORUM III, όπως την διάβασα στο Taxheaven, μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ως Πολίτη και ως Λογιστή Φοροτεχνικό κατ’ επάγγελμα.

Πρώτα απ’ όλα ΔΕΝ ήταν πολιτική ομιλία… Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, δεν είναι πρόσωπο εξαρτημένο ή καθοδηγούμενο από Πολιτικό Κόμμα.

Δεύτερον το κείμενο της ομιλίας του είναι κατανοητό, εν αντιθέσει με τις μπούρδες που συνήθως λένε τα πολιτικά πρόσωπα, απλά για να πουν κάτι και

Τρίτον, αυτά τα ΜΗ πολιτικά, κατανοητά που είπε έχουν και ουσία…

Αφού λοιπόν πλέον μιλάμε επί της ουσίας, θα σας αναφέρουμε τα θέματα που καταπιάστηκε και θα καταθέσουμε τις σκέψεις μας:

Είπε ότι:

Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Κρατών, είναι πολύ σημαντικό γεγονός, για την αντιμετώπιση της Φοροαποφυγής και δημιουργείται το οξύμωρο, να βρισκόμαστε από το καμία πληροφορία, στην τεράστια πληροφορία, από την οποία πρέπει να αξιοποιηθεί η σωστή πληροφορία, ώστε να γίνει σωστά η στόχευση του ελέγχου…

Δεν έμεινε όμως μόνο στη διαπίστωση, είπε και τη Λύση: Πρόσληψη 100 Πληροφορικάριων και Στρατηγική Πληροφορικής, για να αντιμετωπιστεί το αύριο.

Από την πλευρά μας καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σχεδιασμός και Πρόληψη. Τρέχουμε και προγραμματίζουμε, για να μη μείνουμε εκτός του παιχνιδιού. Αν η Πρόληψη γίνει καθημερινότητα, σύντομα θα αντιληφθούν στην ΑΑΔΕ, ότι όσο τρέχουν Ελεγκτικά μετά το συμβάν, τόσο δεν θα βρίσκουν άκρη. Είναι ώρα νομίζω να εντάξουν τον Έλεγχο της Πρόληψης και του τώρα με βάση τα δεδομένα της επιχείρησης σήμερα. Αν το πιστέψουν και δεν μείνουν στον Προληπτικό Έλεγχο για την Απόδειξη της Ημέρας, τα αποτελέσματα θα τους εκπλήξουν…

Η Συμμόρφωση και η Εμπιστοσύνη του Πολίτη.

Ακούμπησε ένα τεράστιο θέμα με έμφαση στην Δίκαιη αντιμετώπιση του ελεγχόμενου πολίτη, ο οποίος πρέπει να πληρώσει αυτά που οφείλει και όχι παραπάνω. Το θεωρεί πολύ σημαντικό και φέρνει ως παράδειγμα, ατυχές κατά την γνώμη μου, ότι η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, εξετάζει πάνω από το 90% των υποθέσεων. Δεν μας λέει όμως και πόσους δικαιώνει… Δικαιώνει το 45%, το 33% ή το 15%. Γιατί το Δημόσιο παρότι το υπηρετούν άνθρωποι, έχει την πεποίθηση του Άσφαλτου. Οι καλές λοιπόν προθέσεις του κ. Διοικητή και η αντίληψη της Ιδέας δεν αρκούν.

Χρειάζεται πολύ θάρρος, από ΜΗ Πολιτικό πρόσωπο, για να αλλάξουν Νοοτροπία και να συμβάλλουν στην Ιδέα και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι Ελεγκτές της ΑΑΔΕ και γενικά του Υπουργείου Οικονομικών.

Χρειάζονται διατάξεις ξεκάθαρες και διαδικασίες σοβαρές για όλους. Ελεγκτές και Ελεγχόμενους. Μόνο αν ο Φορολογούμενος νοιώσει ότι ο Άδικος Ελεγκτής έχει σοβαρές κυρώσεις όταν δεν ακολουθεί την διαδικασία και τις διατάξεις, θα αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά… Ελπίζω πλέον να μην απέχουμε πολύ.

Η Αύξηση της Αξιοπιστίας της ΑΑΔΕ, είναι μια πραγματικότητα και αυτό το στηρίζει στα αποτελέσματα της Οικειοθελούς Συμμόρφωσης. Θεωρεί τα 800 εκ. πολλά σε σχέση με το παρελθόν, παρά τους αρκετά μεγάλους συντελεστές Φορολογίας…

Μια αλήθεια και μια μισή αλήθεια τι κάνουν;

Όντως υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι είναι θέμα Συμμόρφωσης, αλλά Αποτέλεσμα της διάδοσης ότι ο έλεγχος Δηλωθέντων Εισοδημάτων και Τραπεζικών Καταθέσεων έχει βγάλει διαφορές και ο έλεγχος αρχίζει. Αν λοιπόν τα 800 εκ. είναι λίγα ή πολλά θα το γνωρίζαμε αν τελικά εκείνος ο Έλεγχος που έβγαινε από μέρα σε μέρα, δεν τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι ξαφνικά…

Αλήθεια αυτό δημοσιογραφικά έχει ενδιαφέρον να αναζητήσει κάποιος την αλήθεια. Προσωπικά πιστεύω, η Αξιοπιστία της ΑΑΔΕ και φυσικά του Ελληνικού Κράτους θα αρχίσει να γίνεται υπαρκτή, όταν υπάρξει σχεδιασμός και ό τι αποφασίζουμε το κάνουμε. Εκτός από το συγκεκριμένο παράδειγμα του Ελέγχου που «χάθηκε στη νύχτα», επισημαίνω την εφαρμογή του Περιουσιολογίου που τόσο διαφημίστηκε και σήμερα οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει θαφτεί σε κάποιο συρτάρι, κάτω κάτω.

Η Υπερφορολόγηση και η Φοροδιαφυγή που είναι το Εθνικό σπορ των Ελλήνων, ήταν στο μενού της ομιλίας, θέλοντας να τονίσει ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται στους φορολογικούς συντελεστές που πρέπει να μειωθούν έτσι η αλλιώς, αλλά στην Νοοτροπία και την κουλτούρα του Φορολογούμενου που πρέπει να αλλάξει. Πριν τοποθετηθώ, θέλω να θυμίσω ότι το άθροισμα Φόρων, ΦΠΑ και Κόστους Εισφορών Εργαζομένων, τα προηγούμενα έτη δεν ήταν ποτέ μικρό ή ανταγωνιστικό, όπως στην Κύπρο ή τη Βουλγαρία και όχι μόνο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις 10ετιες άτυπης συμφωνίας Λαού και Πολιτικού κόσμου για ένα είδος Συμφωνίας – Ανταλλαγής.

Το Κράτος εκπαίδευσε τον Έλληνα Πολίτη ότι:

Με το σωστό πολιτικό μέσον ή μέσον δημόσιου υπάλληλου όλα γίνονται…

Τους Νόμους τους εφαρμόζουν οι χαζοί, γιατί οι άλλοι ή έχουν μέσον με το αζημίωτο ή θα περιμένουν το συγχωροχάρτι. Παραδείγματα πολλά …

Άρα τώρα… δεν ζητάς και τα ρέστα!!! Αν δεν ελεγχθούν λοιπόν για παράδειγμα, κατά πόσο οι εταιρείες που άλλαξαν έδρα όντως το έκαναν, πώς θα πείσεις αυτόν που έμεινε εδώ, ότι ο άλλος που έφυγε «ψεύτικα» δεν έκανε καλά …

Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, πάει μαζί με την Ηλεκτρονική τήρηση Βιβλίων, είπε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ και τοποθετήθηκε σωστά ότι ο συνδυασμός αυτός θα μειώσει το κόστος ακόμα και στις μικρές ή και μεσαίες Επιχειρήσεις.

Εγώ θα προσθέσω: και όχι όπως τώρα που η Συγκεντρωτική Πελατών Προμηθευτών με την σημερινή της μορφή, έχει μετατραπεί από διαδικασία Ελέγχου σε διαδικασία επιβολής προστίμων και δημιουργίας Ανούσιου Κόστους.

Ελπίζω να σας έδωσα σωστά την εικόνα του Διοικητή της ΑΑΔΕ και να ήμουν Δίκαιος απέναντί του κατά την κρίση σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως σκέφτεται και τοποθετείται Δημόσια ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, διότι μας αφορά και μας «ακουμπά», επί της ουσίας…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider