Η Κύπρος ο βασικός στόχος της Άγκυρας

Γεώργιος Κ. Φίλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κύπρος ο βασικός στόχος της Άγκυρας

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μείζονος πρόκλησης στρατιωτικής φύσης από την πλευρά της Τουρκίας τους επόμενους μήνες. Τα πρόσφατα γεγονότα των Ιμίων και οι εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των Αθηνών και Λευκωσίας.

Η πιθανότητα η Άγκυρα σε μία προσπάθεια (α) να εκβιάσει την Δύση αναφορικά με τα σχέδιά της για το Κουρδικό στην Συρία αλλά και (β) η επιτακτική ανάγκη να σταματήσει, πριν να είναι αργά για την ίδια, με κάθε τρόπο την γεωπολιτική και γεωοικονομική ενδυνάμωση της Κύπρου η οποία συντελείται μέσα από το επιτυχημένο πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ενδέχεται να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο στην γραμμή αντιπαράθεσης με τον Ελληνισμό. Το παράθυρο ευκαιρίας για την Άγκυρα είναι «τώρα», διότι πολύ σύντομα δεν θα είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα.

Πού όμως θα επικεντρώσει η Άγκυρα, στην Ελλάδα ή στην Κύπρο;

Το αδύνατο σημείο του έθνους μας δεν είναι ούτε η Θράκη, ούτε το Αιγαίο και τα Ίμια, ούτε το Καστελόριζο. Η Κύπρος, μη μέλος του ΝΑΤΟ, πιεζόμενη από την «διεθνή κοινότητα» να συμφωνήσει σε κάποια διευθέτηση αλλά και η ανάγκη της Άγκυρας για μία γρήγορη «επίλυση» του ζητήματος έτσι ώστε να μην χρειαστεί μετά να διακινδυνεύσει κρίση με μία μεγάλη δύναμη για τα κοιτάσματα, θα αποτελέσει πολύ πιθανόν τον κύριο στόχο της νεοθωμανικής επιθετικότητας.

Στην συγκεκριμένη εξίσωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως η Τουρκία έχει στείλει αξιόμαχες δυνάμεις από τον Έβρο στην Συρία, ενώ οι δυνάμεις της τουλάχιστον αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα επάνδρωσης με έμπειρο στελεχιακό δυναμικό. Έτσι, μία «μετωπική» κρίση με την Ελλάδα δεν θα είναι κάτι το εύκολο. Η δυσκολία κατάληψης του Αφρίν, απέναντι σε ημι-τακτικές σχετικά ελαφρά οπλισμένες δυνάμεις των Κούρδων, αποδεικνύει πως η μαχητική ικανότητα των δυνάμεών της σίγουρα δεν είναι αυτή που διαφημίζουν οι Τούρκοι.

Η Κύπρος όμως αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Η Άγκυρα εκτιμά πως με τις υπάρχουσες δυνάμεις της δύναται να επιτύχει τους πολιτικούς σκοπούς της. Το κυριότερο όμως είναι πως η Τουρκική ηγεσία πιστεύει πως η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει σε επίπεδο που να επηρεάσει τις εξελίξεις στο νησί της Αφροδίτης. H πειρατική ενέργεια στα Ίμια πριν λίγες ημέρες κατατείνει σε μία προσπάθεια εκφοβισμού της Αθήνας έτσι ώστε για ακόμα μία φορά να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Άγκυρας, και φυσικά να μην «εμφανιστεί» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, όταν η Τουρκία θα προσπαθήσει να επιβάλλει τη θέλησή της στην Λευκωσία.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται πως η Κύπρος αποτελεί το πλέον επίφοβο σημείο για μία κρίση με την Τουρκία στο άμεσο χρονικό διάστημα. Με τη συγκεκριμένη προσέγγιση δεν εννοούμε πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, φυσικά και θα εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, απλά σε ένα μέτωπο χιλιάδων χιλιομέτρων ο Ελληνισμός θα πρέπει εστιάσει στις εξελίξεις στο νησί της Αφροδίτης και γύρω από αυτό.

Φυσικά, το να αναφερόμαστε στην πιθανότητα εκδήλωσης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία, δεν συνεπάγεται και με την επιτυχία αυτού από την πλευρά της. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα προς ανάλυση…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider