Φαρισαίοι με γραμματείς

Παναγιώτης Καρκατσούλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φαρισαίοι με γραμματείς

Η αποκιοποίηση του κράτους από κομματικές ορδές αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα μιας κυβέρνησης που εκλέχτηκε υποσχόμενη να μην επαναλάβει τις πελατειακές πρακτικές των προηγούμενων.

Ο τρόπος που οι εθνολαϊκιστές επιχειρούν να οικοδομήσουν το αριστερό πελατειακό κράτος είναι πρωτόγονος και εξοργιστικός. Τελευταίο δείγμα γραφής τους αποτελεί το παράδειγμα επιλογής των γραμματέων των υπουργείων.

Εν πρώτοις, η κυβέρνηση έλαβε μια αναιτιολόγητη απόφαση για την αύξηση του αριθμού των γραμματέων των υπουργείων. Πέραν των, ήδη πολλών, γενικών και ειδικών, δημιούργησε νέες γενιές γραμματέων, τους τομεακούς και τους διοικητικούς καθώς και μια ολόκληρη σειρά ζευγών τους (πχ. ειδικούς τομεακούς) και αναπληρωτές τους. Παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε στο επόμενο βήμα. Προκήρυξε όλες τις θέσεις γραμματέων με βάση την διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 7 του ν. 4369/2016.

Σύμφωνα μ’ αυτόν, το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων λαμβάνει υπόψη του τα βιογραφικά στοιχεία των υποψηφίων και, κυρίως, τα τυπικά τους προσόντα, το εν γένει επιστημονικό και ερευνητικό έργο τους σε συνάφεια με το προβλεπόμενο περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης και την πρότερη διοικητική εμπειρία τους. Μέχρις εδώ, καλά. Εννοείται ότι, εκτός από την συγκεκριμένη διάταξη, θα πρέπει να γίνουν σεβατές οι γενικές αρχές του δικαίου καθώς και οι συνταγματικές αρχές της ισονομίας και της ισοπολειτείας.

Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για τους επαναστάτες που θεωρούν το κράτος δικαίου απομεινάρι του αστικού κράτους, εναντίον του οποίου μάχονται (εξ άλλου, κατά τα λεγόμενα της πρωθυπουργικής συζύγου, έχουν καταλάβει μόνο την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία).

Το γλέντι ξεκινάει μόλις οι πρόνοιες του νόμου εξειδεκεύονται ανά υπουργείο και θέση. Οι συριζαίοι ακολουθούν την δοκιμασμένη πελατειακή συνταγή. Πρώτα, επιλέγουμε τον γραμματέα που θέλουμε και, μετά, βλέπουμε τι απαιτήσεις έχει η θέση. Εάν η θέση έχει απαιτήσεις που δεν θα δικαιώσει ο εκλεκτός μας, τόσο το χειρότερο για τη θέση!

Έτσι, λοιπόν, τα προσόντα των υποψηφίων ποικίλλουν τόσο, ώστε να συμβαδίζουν απολύτως μ’ εκείνα που έχει το προ-επιλεγμένο πρόσωπο. Τα παραδείγματα αφθονούν: Για την θέση του διοικητικού γραμματέα στο υπουργείο Εργασίας που στα καθήκοντά του ανήκει η εκπροσώπηση του υπουργείου (και της χώρας) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον ΟΟΣΑ και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, απαιτείται, απλώς, «καλή» γνώση αγγλικών. Ενώ ο υποψήφιός τους για τομεακός γραμματέας της κοινωνικής οικονομίας (!) πρέπει να έχει «άριστη» γνώση των αγγλικών. Θα του χρειαστούν, προφανώς, στις συννεννοήσεις με τους αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Όχι, δεν απαιτείται προφορά Oxford- διότι, διαφορετικά, θα υποψιαζόμασταν ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει τον κ. Τσακαλώτο γι’ αυτή την θέση.

Για δύο θέσεις γραμματέων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Διοικητικού και Ειδικού Τομεακού), ως απαιτούμενο τυπικό προσόν προβλέπεται, γενικά, η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ. Για όλες, όμως, τις υπόλοιπες θέσεις αναφέρονται εξαντλητικά όχι μόνο τα πτυχία αλλά και οι εξειδικεύσεις σε επίπεδο διδακτορικών τίτλων! Τα ίδια επαναλαμβάνονται και ως προς την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία, τόσο ως προς τη διάρκειά της όσο και ως προς την απαίτηση εμπειρίας σε θέση ευθύνης.

Παρατηρείται τέτοια ποικιλία ως προς την διάρκειά της, ώστε να καταλήγει σε εξατομίκευση. Για παράδειγμα, για τη θέση του Διοικητικού Γραμματέα του Υπουργείου η απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία είναι εικοσαετής στον ιδιωτικό ή/και στο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων δέκα τουλάχιστον έτη στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στη θέση του Τομεακού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία είναι πενταετής. Αλλού, πάλι, δεν προβλέπεται καθόλου εμπειρία, όπως για τον τομεακό της βιομηχανίας, τον ειδικό ΣΔΙΤ και τον ειδικό της διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Υπάρχουν επίσης και τα ευτρέπελα: Στις προκηρύξεις για τους Γραμματείς του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, προβλέπεται η καινοφανής απαίτηση «να μη συντρέχουν λόγοι συνταξιοδότησης εντός οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας».

Εν τέλει, ο φαρισαϊσμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλει τους γραμματείς του...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider