Καθοριστικής σημασίας η ποιότητα της μαστογραφίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθοριστικής σημασίας η ποιότητα της μαστογραφίας

Η μαστογραφία αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέταση, διότι μπορεί να εντοπίσει καρκίνο στον μαστό ακόμα και λίγων χιλιοστών, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και στην ίαση της ασθενούς. Για να μπορέσει φυσικά να γίνει αυτό, θα πρέπει τόσο ο Ακτινοδιαγνωστής που θα κάνει τη γνωμάτευση αρχικά, όσο και ο μαστολόγος τον οποίο θα συμβουλευτεί στη συνέχεια η γυναίκα, να έχουν στα χέρια τους μια μαστογραφία καλής ποιότητας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως στην εκτέλεση μιας μαστογραφίας λαμβάνουν χώρα διεργασίες που αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας. Όταν ένας από αυτούς σπάσει, τότε επηρεάζονται και οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα η ποιότητα της μαστογραφίας να μην είναι καλή.

Είδη μαστογραφίας

Σήμερα υπάρχουν 4 είδη μαστογραφίας :

  • Η απλή ή αναλογική
  • Η ψηφιοποιημένη
  • Η ψηφιακή
  • Η ψηφιακή τομοσύνθεση

Ο μαστολόγος είναι καλό να έχει στη διάθεσή του μια σειρά στοιχείων της γυναίκας για να μπορέσει να την κατευθύνει σωστά στο είδος της μαστογραφίας στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί. Ανάμεσα σε αυτά τα στοιχεία είναι το ιστορικό της, η ποιότητα των μαστών, αν έχει αποκτήσει παιδιά ή όχι, αν βρίσκεται στην εμμηνόπαυση ή όχι.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της μαστογραφίας

Οι παράγοντες-κρίκοι που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της μαστογραφίας είναι:

  • Ο μαστογράφος: το μηχάνημα της μαστογραφίας είναι καλό να είναι σύγχρονο και φυσικά να ελέγχεται τακτικά ώστε να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία του.
  • Τα φιλμ εκτύπωσης: είναι σημαντικό να είναι της ίδιας εταιρείας με τον εκτυπωτή.
  • Το διαφανοσκόπιο: θα πρέπει να είναι κατάλληλο και να παρέχει τη δυνατότητα αυξομείωσης του φωτός.
  • Ο χώρος στον οποίο εργάζεται ο ακτινοδιαγνωστής: θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και να έχει τη δυνατότητα συσκότισης.
  • Ο ακτινοδιαγνωστής που θα κάνει τη γνωμάτευση: θα πρέπει να έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση και να διαθέτει επαρκή εμπειρία.

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια οι μαστογράφοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ, δυστυχώς όμως πολλοί από αυτούς δεν πληρούν τις προδιαγραφές, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην εντοπίζονται οι καρκίνοι σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστογραφία.

Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας ανέλαβε πριν από 2 χρόνια την πρωτοβουλία συγγραφής Εγχειριδίου για την ενημέρωση των ιατρών και την εφαρμογή του ελέγχου ποιότητας στη μαστογραφία, με τη συμμετοχή λίαν εξειδικευμένων και έμπειρων Ακτινοδιαγνωστών, υπό την Προεδρεία του Καθηγητού και Πρύτανη του Παν/μίου Πατρών, κ. Γεωργίου Παναγιωτάκη.

Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση και διανομή του Εγχειριδίου ζητήθηκε και η συμμετοχή στην Επιτροπή, ιατρού από το Υπουργείο Υγείας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το ΚΕΣΥ, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος λήψης μαστογραφιών κακής ποιότητας.

Η μαστογραφία αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να είναι αξιόπιστη ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

*Η Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα είναι Χειρουργός–Γυναικολόγος, Μαστολόγος – Ογκολόγος, ε. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

www.mastologos.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider