Τι αφήνει το συνέδριο της ΝΔ

Χρίστος Δήμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αφήνει το συνέδριο της ΝΔ

Το διήμερο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είχε καθαρά πολιτικά μηνύματα, σημαντικές παρουσίες εκτός κόμματος που επιβεβαίωσαν την ορθότητα της κατεύθυνσης που έχουμε πάρει, αλλά κυρίως ανέδειξε την προοπτική που μπορεί να προσφέρει η Παράταξη στη χώρα. Ήταν καθ' όλα τα δεδομένα, μια διοργάνωση ενδεικτική της νέας εποχής στην οποία έχουμε μπει και έστειλε με τον πιο καθαρό τρόπο μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, που δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κανείς. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στέκομαι σε ορισμένες μόνο πτυχές.

Ενότητα. Όλη η ΝΔ ήταν εκεί. Πρόεδροι, στελέχη, απλά μέλη συμβόλισαν με την παρουσία τους την ακλόνητη ενότητα της Παράταξης. Ο Κ. Καραμανλής με δήλωσή του σημείωσε την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να πάρει τα ηνία του τόπου. όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και έθεσε το πλαίσιο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν: Συνταγματική αναθεώρηση, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή, στήριξη εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η Κυβέρνηση 2012-2014 ως πυξίδα. Ο Αντ. Σαμαράς, δικαιωμένος πια μέσα από τον απολογισμό της Κυβέρνησης 2012-2014, ανέδειξε το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει σήμερα τη χώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προέταξε τις αξίες μιας σύγχρονης κεντροδεξιάς. Ελευθερία. Πατρίδα. Δημοκρατία. Απέδειξε, πως και ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει και να μειώνονται ταυτόχρονα οι φόροι.

Συμβολισμοί. Η Ντ. Μπακογιάννη έδωσε το καλύτερο μάθημα σε όσα κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούσαν στην εσωστρέφεια της Νέας Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας τους, πως «για να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου δεν σου χρειάζεται κανένα αξίωμα», καθώς η ανιδιοτέλεια, η αλήθεια και η καθαρότητα είναι σπουδαία πολιτικά εφόδια.

Συμμαχίες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήταν εκεί. Εκπροσωπήθηκε από το Γ.Γ. της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Antonio López-Istúriz White, ό, τι και αν αυτό μπορεί να σημαίνει για τις μάχες που θα δώσει ο Κ. Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός.

Οι προσωπικότητες. Το να παρίσταται και να μιλά κάποιο σημαντικό στον τομέα του πρόσωπο, δεν είναι κάτι συνηθισμένο σε ένα κομματικό συνέδριο. Τα πρόσωπα που μίλησαν στα Σπάτα, στην πραγματικότητα μόνο να χάσουν είχαν από την παρουσία τους, αλλά παρ’ όλα αυτά μετέφεραν σημαντικά μηνύματα. Η κοινωνία έχει ανάγκη από επιστροφή στην κανονικότητα και η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, είναι το μοναδικό ενδεχόμενο που μπορεί να συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Σχέδιο. Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος. Έδωσε το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και με τις προτάσεις που κατέθεσε, έθεσε τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα της χώρας. Έδωσε το στίγμα μιας προσπάθειας, που με την εμπιστοσύνη των πολιτών ως δύναμη της, θα επαναφέρει τον ορθολογισμό και την απλή λογική στη διακυβέρνηση του τόπου. Όρισε ως πυξίδα της συλλογικής μας προσπάθειας την αλήθεια και απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες, μακριά από τους διαχωρισμούς του παρελθόντος. Ειδικότερα, μίλησε για την «απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας», καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία η ευημερία. Και παράλληλα, τοποθέτησε την ασφάλεια, την παιδεία και το περιβάλλον ως πυλώνες της νέας εποχής.

Αισιοδοξία. Φεύγοντας κανείς από το συνέδριο, ένιωσε περήφανος. Περήφανος γιατί ακόμα και μέσα από το βίντεο που προβλήθηκε, διαφάνηκε ο τρόπος με τον οποίο αυτή η Παράταξη διαχρονικά αντιμετώπισε την πολιτική πραγματικότητα. Με ευθύνη και ειλικρίνεια. Σε κάθε περίσταση, η Πατρίδα έμεινε πάνω από την κομματική ευημερία και τελικά ίσως αυτό να ήταν που κράτησε τη Νέα Δημοκρατία όρθια, όταν γύρω μας βασικές σταθερές κατέρρευσαν. Το μόνο σίγουρο, είναι πως και στην επόμενη εκλογική μάχη, με βασικό όπλο την Αλήθεια θα πάμε. Απευθυνόμενοι σε όλους και δουλεύοντας για όλους τους Έλληνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider