Προϋπόθεση για παραγωγικές επενδύσεις, μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική

Αθανάσιος Σαββάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προϋπόθεση για παραγωγικές επενδύσεις, μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες στο μέτωπο της οικονομίας, η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα:

  • επιμένει να δουλεύει σκληρά,
  • να παραμένει διασυνδεδεμένη με τα διεθνή δρώμενα,
  • να σχεδιάζει με αποφασιστικότητα το μέλλον της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα,

και παράλληλα,

  • εξακολουθεί να παράγει και να εξάγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, προσφέροντας έμπρακτα στην ανάπτυξη της χώρας με την πληρωμή μεγάλων χρηματικών ποσών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας διέρχεται από την αυτονόητη προϋπόθεση της υλοποίησης επενδύσεων. Όμως, για την υλοποίηση επενδύσεων, και ειδικά παραγωγικών επενδύσεων, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη συγκεκριμένης και συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής.

Δυστυχώς η άσκηση βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα μας, τουλάχιστον την τελευταία τριαντακονταετία, κατά κοινή ομολογία, εξαντλείται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν την απουσία συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής στη χώρα, ενώ ποσοτικά στοιχεία, όπως η διαρκής υποχώρηση του μεριδίου της μεταποίησης στο σχηματισμό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και στην απασχόληση, ερμηνεύεται από πολλούς ως μια τάση αποβιομηχάνισης της ελληνικής οικονομίας και μετασχηματισμού της σε μια οικονομία υπηρεσιών.

Η ερμηνεία της πορείας που ακολούθησε η μεταποίηση στην Ελλάδα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων. Κατά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) η ελληνική μεταποίηση προσαρμόζεται διαρκώς ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει η ενθάρρυνση των αναγκαίων προσαρμογών και η προσπάθεια να διευρυνθεί ο υπαρκτός, εκσυγχρονιστικός πυρήνας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, που θα δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα από την οποία θα τροφοδοτηθεί η μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Μια εθνική βιομηχανική πολιτική είναι απαραίτητη, διότι μέσω αυτής:

  1. θα ενθαρρυνθούν οι αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να υιοθετηθούν από τις επιχειρήσεις, και οι οποίες θα τις καταστήσουν περισσότερο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές, και,
  2. θα βελτιωθεί το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Οι κύριες αρχές που κατά το ΣΒΒΕ θα πρέπει να διέπουν τη βιομηχανική πολιτική της χώρας μας και οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι:

  1. η συνεπής, ακέραια και αδιάβλητη εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας και ελέγχου των αγορών, ούτως ώστε να είναι δυνατή η παροχή ίσων ευκαιριών σε όλες τις επιχειρήσεις στο πεδίο του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά,
  2. οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες να επιτρέπουν την ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών η βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Για να υπάρξει όμως βελτίωση της παραγωγικότητας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

  • να έχουν την ικανότητα να αναπτύσσουν ή/και να αποκτούν τεχνολογία,
  • να είναι σε θέση να αναπτύσσουν καινοτομικές δραστηριότητες, και,
  • να διαθέτουν άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, και,

3. η λειτουργία των επιχειρήσεων μέσα σε ένα σταθερό, απλό και φιλικό κανονιστικό περιβάλλον, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξή τους και δεν θ΄ αποτελεί πρόσκομμα στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Ενδεικτικά προσκόμματα στην καθημερινή δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων είναι: η γραφειοκρατία, η πολυνομία, το φορολογικό καθεστώς, οι σχέσεις κράτους – επιχείρησης, οι εργασιακές σχέσεις, οι χρήσεις γης, οι υποδομές κλπ.

Οι σημαντικότεροι άξονες βιομηχανικής πολιτικής, έτσι όπως αυτοί προέκυψαν από τις συναντήσεις εργασίας που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, και οι οποίες παρατίθενται αναλυτικά στις επόμενες σελίδες, είναι:

1. κανονιστικές διατάξεις και ρυθμίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών

2. πλαίσιο ανάπτυξης προδιαγραφών προϊόντων της μεταποίησης

3. προγράμματα χρηματοδοτικής υποστήριξης

4. πολιτικές ενίσχυσης της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας

5. πολιτικές ενίσχυσης της καινοτομικής ικανότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων και τέλος,

6. οριζόντιες πολιτικές.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο από μια νέα βιομηχανική πολιτική είναι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Χωρίς όμως βιομηχανική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει μεταποίηση.

Χωρίς βιομηχανία, ανάταξη της οικονομίας δύσκολα θα επιτευχθεί.

Οι επιλογές είναι δικές μας…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider