Μας υποσχέθηκαν αποσυμφόρηση προσφύγων ως το τέλος του χρόνου

Σπύρος Γαληνός
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μας υποσχέθηκαν αποσυμφόρηση προσφύγων ως το τέλος του χρόνου

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμιά δίοδος επικοινωνίας με τον αρμόδιο υπουργό μας οδήγησε να δούμε τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό. Διά της απαξίας του υπουργείου, υφίσταται ένας ψυχολογικός εκβιασμός τόσο στο νησί όσο σε εμένα προσωπικά. Υποφέρουμε όταν ερχόμαστε στην ανάγκη να αντιδράσουμε για κάποια θέματα που είναι αυτονόητα και θα έπρεπε να γίνονται εγκαίρως οι κινήσεις.

Με αλλεπάλληλες επιστολές και παραστάσεις προς το υπουργείο εδώ και πολύ καιρό έχω ζητήσει να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για να μην φτάσει στο σημείο η Λέσβος, οι χώροι υποδοχής και κυρίως ο ένας που είναι και την αποκλειστικής ευθύνης του υπουργείου (το hot-spot της Μόριας) να είναι στην απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλλει και εμάς και την Ελλάδα γενικότερα. Αυτό που λέμε και είναι ο τίτλος όλων μας των κινητοποιήσεων είναι ότι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση αυτό το νησί, της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, να μετατραπεί σε νησί-φυλακή. Δεν μπορούμε δι’ αυτής της πολιτικής να αφήσουμε σταδιακά την κοινωνία μας, που έδειξε όλα αυτά τα υψηλά ιδανικά, να μετακυλήσει και να παρασυρθεί από κραυγές ακραίες που βρίσκουν εύφορο έδαφος.

Και ενώ ο αρμόδιος υπουργός αρνείται να συζητήσει επί της ουσίας, και να καταλάβει κάποια πράγματα στο Μέγαρο Μαξίμου οι πόρτες ήταν ανοιχτές και δέχθηκαν να ακούσουν το δίκιο των αιτημάτων και των προτάσεών μας αλλά και να καταβάλλουν την προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το νησί και να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους που φιλοξενούμε.

Μετά τις κινητοποιήσεις μας αλλά και τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, είχαμε κινήσεις αποσυμφόρησης καθώς όλο και περισσότεροι φεύγουν το τελευταίο διάστημα. Η υπόσχεση που μου δόθηκε είναι ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα υπάρξει μία πραγματικά αισθητή αποσυμφόρηση.

Ο κ. Μουζάλας δε μπορεί να κατηγορεί το Δήμαρχο για έλλειψη ευαισθησίας και ανθρωπιάς, όταν ο Δήμος έχει φτιάξει δημοτικό χώρο φιλοξενίας, που λειτουργεί με ευθύνη μας (στο Καρά Τεπέ) και μπορεί άνετα και άμεσα να συγκριθεί με το χώρο που είναι ευθύνης του υπουργείου. Ο χώρος του Δήμου λειτουργεί υποδειγματικά, είναι διαφήμιση για τη Λέσβο και την Ελλάδα, ενώ στη Μόρια συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Στο χώρο της Μόριας υπάρχουν 4.500 υπεράριθμοι, οι συνθήκες είναι τραγικές ούτως ή άλλως, με ή χωρίς σπιτάκια. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ο υπουργός, αντί να προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε εμάς, θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες, τόσο τοποθέτησης των οικίσκων (που θα καλύψουν 200 άτομα το πολύ από τις 4.500), όσο και απομάκρυνσης των υπεράριθμων σε δομές που υπάρχουν και είναι κλειστές, στην ηπειρωτική χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider