Η Χίος επιβάλλεται να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό

Γιάννης Σιδεράτος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Χίος επιβάλλεται να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό

Στη Χίο είχαμε «επιστροφή» στην παραδοσιακή οικονομία του νησιού (μαστίχα, ναυτιλία) και κατανόηση της αναγκαιότητας προώθησης του τουριστικού τομέα, απαλλαγμένο όμως από τα λάθη του παρελθόντος.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που θα μπορούσε η Χίος να στηριχθεί. Η πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον και οι παραλίες, το μέγεθος του νησιού και οι άνθρωποι είναι στοιχεία στα οποία θα μπορούσε να βασιστεί ο τουριστικός κλάδος, κτίζοντας πάνω σε στέρεες βάσεις. Το ότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει πρόοδος υποδηλώνει ότι κάτι γίνεται λάθος ή ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνονται γίνονται αποσπασματικά και χωρίς συνέχεια.

Από τον τουρισμό έχουν άμεσο όφελος τομείς όπως είναι ο πρωτογενής και της μεταποίησης αλλά και πολλοί άλλοι επιμέρους κλάδοι. Ζητούμενο λοιπόν είναι να υπάρξει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν και να αποκτήσει το νησί σιγά-σιγά αναγνωρίσιμο όνομα, αν φυσικά προσδοκεί ποιοτικό τουρισμό. Ο τρόπος προβολής και προσέλκυσης, η αποφυγή της εποχικότητας και της μονοπωλιακής εξάρτησης, η κεντρική ιδέα-πρόταση για το νησί και η αποφυγή υπέρμετρων προσδοκιών, είναι εξίσου σημαντικά.

Η ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το όποιο τουριστικό ενδιαφέρον υπάρχει για τη Χίο στρέφεται προς το νότο, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Χίου.

Τα οικονομικά κίνητρα ανάπτυξης είναι αναγκαία, όμως έχουν αποδείξει ότι από μόνα τους δεν επαρκούν. Θέλει συνολική στοχευμένη πολιτική στήριξης. Στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα απο-επένδυσης και το μεταναστευτικό ήρθε να προστεθεί μαζί με άλυτα, χρόνια προβλήματα. Θα πρέπει να υπάρξει ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον πρώτιστα για τους ίδιους τους ντόπιους. Αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις επένδυσης σε τοπικό επίπεδο από τους μόνιμους κατοίκους, γιατί να υπάρχει αντίστοιχη προσδοκία από τους «ξένους»; Η Κρήτη, για παράδειγμα, έχει γίνει πόλος έλξης ακόμα και εσωτερικής μετανάστευσης, γιατί έχει πετύχει σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, με κορυφαίο τον τουριστικό.

Θα μπορούσαν λοιπόν τα νησιά, τα οποία έχουν το μέγεθος, να προβούν σε ανάπτυξη μίας πολυσυλλεκτικής και όχι μονοσήμαντης οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν υποδομές και μία στόχευση για ένα αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider