Η ευημερία των ανθρώπων κι όχι των αριθμών οδηγεί στην ανάκαμψη

Νικήτας Κακλαμάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ευημερία των ανθρώπων κι όχι των αριθμών οδηγεί στην ανάκαμψη

Στις 2 Μαΐου 1998, ήμουν ευρωβουλευτής στην ψηφοφορία για την ΟΝΕ. Δεν έριξα θετική ψήφο, γιατί είχα καταλάβει ότι δεν επρόκειτο για ΟΝΕ (Οικονομική-Νομισματική-Ένωση) αλλά για ΝΕ (βίαιη Νομισματική Ένωση).

Τότε είχα αναφέρει σε άρθρο μου «Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε… ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών».

Η πλειονότητα του (πανίσχυρου εκείνη την εποχή) Τύπου με «έστησε στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Δυστυχώς, 20 χρόνια μετά επήλθε η επιβεβαίωση μου.

Διάβασα προσεκτικά τη δήλωση του κ. Νίκου Καραμούζη στο twitter, για τους πλειστηριασμούς κι ειλικρινά απόρησα για την τοποθέτηση του.

Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Καραμούζης είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank.

Υπογράμμισε, ότι «χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη». Κι αναρωτήθηκε: «Ποιος ωφελείται;»

Ακόμη και στη σειρά, που έδωσε ο κ. Καραμούζης τοποθέτησε (φυσικά) στη κορυφή των προτεραιοτήτων του τις «τράπεζες».

Αν δεν κάνω λάθος- και δεν κάνω- πριν από μερικές μέρες, ο «πολύς» κ. Ντάισεμπλουμ σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση παραδέχθηκε ωμά και απροκάλυπτα, ότι η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, που επέφερε τη φτωχοποίηση για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού Λαού, εφαρμόστηκε στην Πατρίδα μας για ένα και μοναδικό σκοπό:

Προκειμένου να διασωθούν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες.

Στην αντίθεση περίπτωση θα προκαλούνταν ένα πραγματικό τσουνάμι, το οποίο θα παρέσυρε τα πάντα στην Ε.Ε. και βέβαια στη χώρα μας, αφού θα πήγαιναν στράφι τα 200 δις ευρώ, που είχαν δοθεί από το υστέρημα των Ελλήνων για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Θυσιάστηκαν, δηλαδή, οι Έλληνες για να γλιτώσουν οι τραπεζίτες!

Αυτοί ωφελήθηκαν, κ. Πρόεδρε της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών…

Ο κ. Καραμούζης δεν ανέφερε λέξη περί τούτου και αντ’ αυτού ζήτησε «εδώ και τώρα» να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί σε σπίτια απλών καθημερινών ανθρώπων, έχοντας την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που παραμονές των εκλογών του 2015 ως αντιπολίτευση κραύγαζαν: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Εννοείται, ότι δεν τάσσομαι υπέρ των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά θα ήθελα να ρωτήσω δύο απλά πράγματα τον κ. Καραμούζη.

Πρώτον: Οι τράπεζες, δεν διαθέτουν τα στοιχεία των «στρατηγικών κακοπληρωτών»; Αν τα γνωρίζουν- που το θεωρώ δεδομένο- γιατί απλά δεν εφαρμόζουν τον νόμο;

Αν δεν τα διαθέτουν, τότε μάλλον ο κ. Καραμούζης δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Κατά συνέπεια δεν είναι και ο πιο κατάλληλος για ένα τόσο υπεύθυνο πόστο, αφού όπως ο ίδιος ισχυρίζεται: «οι κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων».

Δεύτερον: Ο κ. Καραμούζης υποστήριξε επίσης, ότι «χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται».

Ρωτώ, λοιπόν, για όσους κατάφεραν αυτά τα 8 χρόνια να είναι συνεπείς απέναντι πως επιβραβεύτηκαν; Δεν θα έπρεπε π.χ. να προηγούνται από τα «κοράκια»-funds, που παίρνουν τα δάνεια αντί πινακίου φακής;

Απ’ ότι γνωρίζω όμως, δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ επιβράβευση.

Μάλιστα, όσοι δανειολήπτες, με κόπους και θυσίες, έφτασαν στο σημείο να συζητήσουν έστω, την δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου τους, εισέπραξαν ένα τεράστιο ΟΧΙ, αφού θα τους επιβάλλονταν πέναλτι «πρόωρης εξόφλησης»!!!

Ο λόγος; Να μη χαθεί έστω κι ένα ευρώ από τους τόκους των δανείων!!!

Αν, λοιπόν, ο κ. Καραμούζης ήθελε να είναι δίκαιος στους ισχυρισμούς του, επιβάλλονταν να κοιτάξει ο ίδιος στον καθρέπτη.

Αντ’ αυτού όμως, φρόντισε να βρει έναν παραμορφωμένο καθρέπτη, ο οποίος εξαιρούσε ΜΟΝΟ τον εαυτό του και (φυσικά) τους τραπεζίτες.

Είναι κρίμα, που μετά από 8 χρόνια μνημονίων και έναν Λαό ταλαιπωρημένο, κάποιοι να συνεχίζουν, να σκέφτονται αποκλειστικά «τα της τσέπης τους».

Γιατί η οικονομία και η ανάκαμψη δεν επιτυγχάνονται από την ευημερία των αριθμών αλλά πρωτίστως από την ευημερία των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider