Νέα εποχή ανατέλλει από την 1η Δεκεμβρίου για το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Μιχάλης Βραχνάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα εποχή ανατέλλει από την 1η Δεκεμβρίου για το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Η ξεχωριστή εκλογή πρύτανη και αντιπρυτάνεων σηματοδοτεί για τα ΑΕΙ μία νέα αντίληψη και δημιουργεί δυναμική συνεργασιών, διαφέροντας έτσι σημαντικά από παλαιότερα εκλογικά συστήματα. Έτσι, τα πέντε νέα μέλη των Πρυτανικών Αρχών που εκλέχτηκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλίας αποτελούν τον κορμό του Πρυτανικού Συμβουλίου, ενός νέου θεσμού για τα ΤΕΙ της χώρας, με αυξημένες ευθύνες όσον αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Εξ ορισμού λοιπόν καλούμαστε εμείς οι πέντε, σε μία καινοτόμο σύμπραξη ιδεών και ικανοτήτων με κοινό έργο την εκπλήρωση των ακαδημαϊκών στόχων και σκοπών του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Από τη θέση του αντιπρύτανη, αρμόδιου επί των Ακαδημαϊκών Θεμάτων και της Φοιτητικής Μέριμνας, και αναλογιζόμενος την τιμή που μου έκαναν οι συνάδερφοί μου καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος να με εκλέξουν πρώτο σε σταυρούς αντιπρύτανη, δηλώνω απερίφραστα ότι θα υπηρετήσω τους ακαδημαϊκούς στόχους και σκοπούς, που θα θέσουν τα συλλογικά όργανα και θεσμοί του Ιδρύματος σε πλήρη αρμονία με τα άλλα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Καθώς τυγχάνει να είμαι ο μοναδικός από τους πέντε νεοεκλεγέντες, που για δύο έτη υπηρέτησα στη διοίκηση του Ιδρύματος από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, θα συμβάλλω με τις δυνάμεις και την όποια εμπειρία μου στη διαμόρφωση ενός ισχυρού και εξωστρεφούς Ιδρύματος που θα αποτελεί σημαντικό ακαδημαϊκό πόλο για την περιφέρεια, τη χώρα και διεθνώς.

Ο νέος πρύτανης με τίμησε με την ανάθεση των πιο σημαντικών ίσως αρμοδιοτήτων σε επίπεδο αντιπρυτανείας – αυτών των ακαδημαϊκών θεμάτων και της φοιτητικής μέριμνας. Θα προσπαθήσω να αναδείξω όλα τα σημαντικά αξιακά ακαδημαϊκά στοιχεία και χαρακτηριστικά του ΤΕΙ Θεσσαλίας, να βελτιώσω τις ατέλειες και εκκρεμότητες που αναγκαστικά διακρίνονται σε κάθε εξελισσόμενο οργανισμό και να προασπίσω την ελεύθερη σκέψη, τη μάθηση και την έρευνα. Η αύξηση της έντασης της διεθνούς κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού, το άνοιγμα του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσώπου του ΤΕΙ στην κοινωνία, η ενίσχυση της εμπειρικής μάθησης, η ακαδημαϊκή ενίσχυση των Τμημάτων του ΤΕΙ, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερα Τμήματα να αποκτήσουν τη δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών σπουδών και η ολοκλήρωση/επικαιροποίηση θεσμικών κειμένων (Οργανισμός, Εσωτερικός Κανονισμός) φαντάζουν σαν προκλήσεις της αυριανής μέρας για μένα προσωπικά αλλά και για τη νέα διοίκηση.

Αυτές οι προκλήσεις αποκτούν νέα διάσταση αν αναλογιστούμε τις πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις, που αφορούν στο εγχείρημα συνένωσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Ένα εγχείρημα που στην ολοκλήρωσή του θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν ο πρώτος και αδιαπραγμάτευτος στόχος που θέτω από τη διττή θέση του αντιπρύτανη επί των Ακαδημαϊκών και του μέλους της 9μελούς επιτροπής που θέσπισε το Υπουργείο για τη συνένωση των 3 Ιδρυμάτων, είναι η ανάδειξη των ακαδημαϊκών πλεονεκτημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και η διοχέτευσή τους σε ένα ανθηρό και ισχυρό Νέο Πανεπιστήμιο, ώστε να απαντηθούν οι παραπάνω προκλήσεις.

Η Πολιτεία μας δίνει την ευκαιρία. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν εμείς, οι ακαδημαϊκοί των τριών Ιδρυμάτων, το στολίδι που οραματιζόμαστε στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι της χώρας, αποφεύγοντας υστερόβουλες και ιδιοτελείς πρωτοβουλίες και έχοντας ως γνώμονα μόνο το πώς θα δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό ακαδημαϊκό περιβάλλον για τη νέα γενιά της χώρας μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider