Η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία κρίσιμη παράμετρος για την δίκαιη Ανάπτυξη

Ανδρέας Νεφελούδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία κρίσιμη παράμετρος για την δίκαιη Ανάπτυξη

Με την υπογραφή από την Υπουργό Εργασίας της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΣΥΑΕ) 2017-2020, η κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο μεγάλο μέτωπο παρεμβάσεων στο ευαίσθητο πεδίο των συνθηκών εργασίας.

Ένα πεδίο που σε μεγάλο βαθμό δείχνει το επίπεδο του σεβασμού σε αξίες και αγαθά όπως αυτό της ζωής, της αξιοπρέπειας αλλά και της δικαιοσύνης. Μια βασική παράμετρος για τον τύπο της ανάπτυξης μιας χώρας.

Η ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ που επαγγελλόμαστε ως κυβέρνηση είναι στον αντίποδα με την απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και με απουσία σαφών και συγκεκριμένων όρων και μηχανισμών προστασίας και πρόληψης της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία.

Ένα πεδίο έντονων ιδεολογικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων, ένα πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων.

Ένα πεδίο και ένα θεματικό αντικείμενο που εν πολλοίς παραμένει για χρόνια πολυκερματισμένο νομοθετικά και χωρίς τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου, διοίκησης και υποστήριξης. Ένας τομέας που δεν είναι ολοκληρωμένος, μιας και ολόκληρες ενότητες εργασιακών χώρων βρίσκονται πολύ μακριά από τις εφαρμογές Κανόνων Υγείας και Ασφάλειας. Απτό και πρόσφατο υπόδειγμα εγκατάλειψης, για τόσα χρόνια, η σειρά εργατικών ατυχημάτων σε κρίσιμους εργασιακούς χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτό της αυτοδιοίκησης.

Η νέα ΕΣΥΑΕ λοιπόν έρχεται να καλύψει όλα τα παραπάνω κενά, να δημιουργήσεις τις απαραίτητες διοικητικές δομές σε Εθνικό επίπεδο, να αναρρυθμίσει το εγκατεσπαρμένο νομοθετικό πλαίσιο, να θέσει όρια, να ελέγξει και να τοποθετήσει νέες προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων, να περιορίσει τους επαγγελματικούς κινδύνους.

Οι βασικές της προτεραιότητες είναι:

  1. Η θέσπιση /οικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με μια σειρά από δομές συνεργασίας μεταξύ δημόσιων φορέων για την άσκηση ενιαίων πολιτικών, στην παιδεία, στην υγεία, στους χώρους δουλειάς του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Το Εθνικό αυτό σύστημα θα λειτουργεί υπό την πολιτική και διοικητική ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και της αρμόδιας σε αυτό Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας.
  2. Η ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών νομοθετικού χαρακτήρα που αφενός θα εκσυγχρονίζουν τον κωδικοποιήτικό νόμο 3850 και αφετέρου θα κανονικοποιούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Υπηρεσιών Πρόληψης και Προστασίας όπως και τους παράγοντες που λειτουργούν μέσα σε αυτό το σύστημα, όπως οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνοδεύονται από ειδικά προγράμματα δημοσιότητας, επικοινωνίας και προβολής, σε συνεργασία πχ με το Υπουργείο Παιδείας για την ενημέρωση μαθητών και γονέων για την σημασία της Υγείας και Ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
  3. Η εφαρμογή, επιτέλους, κανόνων υγείας και ασφάλειας στο σύνολο των εργασιακών χώρων της χώρας, μια και όλα αυτά τα χρόνια, κατά περίεργο τρόπο, το δημόσιο και η αυτοδιοίκηση είχαν εξαιρεθεί από την εφαρμογή τους. Έτσι σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον Δημόσιο Τομέα θα τεθούν σε εφαρμογή όλες οι απαραίτητες διοικητικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για την δημιουργία των απαραίτητων δομών προστασίας και πρόληψης σε όλο το δημόσιο, με συγκεκριμένα σχέδια δράσης και δείκτες που θα ελέγχονται από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ και Υπουργείο Εργασίας) και
  4. Η σύσταση Φορέα Ασφάλισης του επαγγελματικού Κινδύνου, φορέα που υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από την χώρα μας. Να σημειωθεί ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται πως το «κόστος» για την αποκατάσταση ατυχημάτων και ασθενειών στην εργασία ανέρχεται στο 4% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, κόστος που μέχρι σήμερα φορτώνεται στην χώρα μας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί με την απόλυτη επιχειρησιακή εξειδίκευση της και πολύ σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται στην πράξη οι παραπάνω εφαρμογές, διότι πρέπει να επαναλάβω, ότι για την κυβέρνηση της Αριστεράς η Δίκαιη Ανάπτυξη είναι σύμφυτη με αναρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και σαφείς, αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider